Malatya’nın son güncel halini AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan paylaştı. Malatya Merkez Çarşı Projesi, yerinde dönüşüm ve orta hasardan konularının detayını Malatyalıların bilgisine sundu.

İşte Babacan'ın paylaştığı son veriler:

MALATYA MERKEZ ÇARŞI PROJESİ:

Merkez çarşı bölgesini ifade eden alanda, 236 dönümlük bir proje alanı Emlak Konut tarafından inşa edilecek. Toplamda 6425 bağımsız birim inşa edilecek. Bunun 5752'si işyeri, 673 tanesi ise konut.

İnşaatlara şu an 2 pilot bölge ile başlandı: Bakırcılar Çarşısı ve Kuyumcular Çarşısı, pilot bölgeler olarak seçilerek inşaat süreci başladı.

Bu yeni projeye göre eskisine kıyasla, Bakırcılar Çarşısı'nda 281, Kuyumcular Çarşısı'nda da 194 adet yeni ticari birim inşa edilmiş olacak.

Ayrıca projeye, Kuyumcular Çarşısı'nın hemen ön tarafında İnönü Caddesi üzerinde bir tramvay hattı da dahil edildi. Önümüzdeki süreçlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından bu hattın aktive edilmesi ve bir tramway sisteminin kurulabilmesi mümkün olabilecek. Yani proje anlamında bunun altyapısı artık mevcut.

YERİNDE DÖNÜŞÜMDE SON DURUM:

Malatya genelinde toplam 33.095 başvuru alındı. Yerinde dönüşümde yüzde 100 çoğunluk sağlanması durumunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bilgilendirme mesajı ile başvuru sahibi, işlemleri başlatması için İl Müdürlüğü'ne davet edilecek ve sonrasında, açıklanan rakamlardaki hibe ve kredi süreci başlatılıp proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri onayı ile beraber inşaatlar başlayacak. Burada ilaveten devlet, proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri için her bir bağımsız birim başına 40.000 TL hibe desteği sağlayacak.

Şu an itibarıyla 2666 başvuru, yerinde dönüşümde bu yüzde 100 oranını sağlamış durumda. Yani bu, inşaata başlanması için hazır olan rakamı ifade ediyor.

ORTA HASARLI BİNALARDA SON DURUM:

Orta hasarlı binalarla ilgili genelge geçen hafta itibariyle AFAD tarafından yayınlandı. Burada iki opsiyon sunuluyor: ya ağır hasarlı gibi işlem görerek beraberinde hak sahibi olunarak ilgili orta hasarlı binalar yıkılacak ya da kat maliklerinin en az 5'te 4'ünün rızası alınmak kaydıyla güçlendirme süreci başlayacak. Bu güçlendirme sürecine ve işlemlerine dair detaylar ise geçen hafta bizim de sosyal medyadan duyurduğumuz, AFAD tarafından açıklanan orta hasarlı binalar genelgesinde mevcut.

Muhabir: Yusuf Durdu