Türkiye'de milyonlarca kullanıcısı bulunan Instagram'a erişimde yaşanan sorunlar büyük yankı uyandırdı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan karar doğrultusunda platforma erişim engellendi. Peki, bu kararın altında yatan nedenler neler? Instagram erişim engeli başka hangi ülkelere uygulandı? İşte detaylar...
BTK'DAN ERİŞİM ENGELİ KARARI
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimin engellendiğini resmi olarak duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada, "instagram.com, 02/08/ 2024 tarihli ve 490.05.01.2024-608903 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir" denildi.

ENGELLEMENİN NEDENİ: HAMAS LİDERİ İSMAİL HANİYE'YE YÖNELİK PAYLAŞIMLAR
Engelleme kararının alınmasında, Hamas lideri İsmail Haniye'nin ölümü sonrası Instagram'ın platform üzerindeki bazı paylaşımlara kısıtlama getirmesi etkili oldu. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Instagram'ın Haniye'ye yönelik taziye mesajlarını engellediğini belirterek bu durumu "açık ve net bir sansür girişimi" olarak değerlendirmişti.

RE'SEN KAPATMA YETKİSİ KULLANILDI
CNBC-e'nin edindiği bilgilere göre, BTK Instagram'ı erişime engellerken "re'sen kapatma" yetkisini kullandı. Bu durum, mahkeme kararı olmadan platformun erişime kapatıldığını gösteriyor. Ancak, re'sen kapatma kararlarında 24-48 saat içinde mahkeme kararı alınması gerekiyor. Mahkemeden ilgili kararın bugün alınması bekleniyor.

INSTAGRAM'IN ENGELLENDİĞİ DİĞER ÜLKELER
Türkiye'ye ek olarak Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya gibi ülkelerde de Instagram'a erişim çeşitli nedenlerle engellendi.
Instagram'a getirilen erişim engeli, Türkiye'deki sosyal medya kullanıcılarını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme. Alınan kararın, ifade özgürlüğü ve internet sansürü tartışmalarını yeniden alevlendireceği öngörülüyor.