Somuncu Baba Camii Ve Türbesi - Malatya

Darende İlçesi'nin Zaviye Mahallesi’nde bulunan Somuncu Baba Türbesi, Somuncu Baba Camii ve Balıklı Göl ile bir arada bulunur. Türbenin yapım tarihine ait bilgi bulunmamakla birlikte caminin minaresi 1686 tarihlidir. Caminin ortasında türbe bulunmakta ve onun içerisinde de Cumhuriyet devri ahşap işçiliği ile yapılmış bir sanduka yer almaktadır.

Türbeyi içinde muhafaza eden Şeyh Hamit-i Veli Zaviyesi’ne ait olan caminin yıkılması ile yerine bugünkü taş ve ahşap malzemeden inşa edilen cami yapılmıştır. Caminin güney yönünde, bugün kütüphane olarak kullanılan dikdörtgen bir oda vardır. Türbe içinde taş mimarili kabirler bulunmaktadır. Ayrıca caminin bodrum katında, Somuncu Baba Müzesi bulunmaktadır.

Levent Vadisi - Malatya

Yaklaşık olarak 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen bu doğa harikası oluşum, bünyesinde barındırdığı jeolojik özelliklerle birlikte dünyadaki ilginç doğal alanlar arasında gösterilen ve neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunlukta bir alana sahiptir. Vadi son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve duvar kısımlarında kaya kabartmalarının hakim olduğu yüzlerce mağarayı da içerisinde barındırıyor.

Levent Vadisi Seyir Terası

Vadinin görünürlüğünü artırmak ve bu doğa harikasını turizm açısından bir cazibe merkezine dönüştürmek amacıyla, vadide 28 kilometre boyunca uzayan kayalıkların en merkezi noktasına, Malatya Valiliği tarafından seyir terası yaptırılmıştır. Düz bir kaya bloğunun üzerine inşa edilen seyir terası dere yatağından 240 metre yükseklikte olup gözlem terasının 8,5 metresi boşluğa uzanan, çelik konstrüksiyon ve cam ile inşa edilmiş farklı bir proje olup yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgi odağı haline gelmiştir.

Seyir terası, Jeolojisi ve kültürel varlıkları ile Anadolu’nun en önemli jeoarkeolojik merkezi konumundaki Levent Vadisi’nin tanıtılmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Doğa yürüyüşü, paraşüt, kaya tırmanışı, kampçılık ve izcilik gibi spor ve alternatif turizm faaliyetlerinin yeni rotası olma yolundaki Levent Vadisi sonbahar ve yaz aylarında tabloları aratmayan manzaralara kapı açıp, ziyaretçiler için eşsiz bir manzarada dinlenme imkânı sunarken, fotoğraf meraklıları için de vazgeçilmez yerlerden biridir.  Ayrıca yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda fotoğraf sanatçısı vadiye gelerek kamp yapmaktadır.

Arslantepe Höyüğü

2014 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Arslantepe Höyüğü, Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biri. Malatya’da görmeniz gereken en önemli tarihi yerlerin başında gelen höyüğün binlerce yıllık tarihinde, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar birçok medeniyetin izlerini de görebilirsiniz.

Arslantepe Höyüğü ile ilgili bir diğer ilginç bilgi ise; buradaki yerleşim ile birlikte yerel bir hakim sınıfın ortaya çıkışı ve bu kişilerin ekonomik, dini, politik gücü de ellerinde bulundurması. Bu sebeple Anadolu’daki ilk şehir devleti olma özelliğine de sahip.

Duvarlarında siyasi gücün sembolize edildiği pek çok renkli figür ve rölyef ile erken devlet sisteminin izlerine rastlanan höyük, dünyadaki en eski kılıçlara da ev sahipliği yapıyor. 

Günpınar Vadisi

Darende ilçesinde bulunan Günpınar Vadisi; minik şelaleleri, minik göletleri, mağaraları ve kanyonuyla Malatya’nın doğal güzelliklerinin bir birleşimi gibi. Doğa yürüyüşü yapabileceğiniz bu 2 km uzunluğundaki vadide, fotoğraf çekmeyi de unutmayın. Günpınar Şelalesi ile kaynağı arasında yer alan vadi, Türkiye’nin sayılı doğal şelalelerinden biri.

Kayseri yönünde ilerlerken Darende’yi 3 km geçip sola saptığınızda yol sizi doğruca şelaleye götürecek. Metrelerce yükseklikten dökülen şelalenin eşsiz manzarasını uzun uzun izlemelisiniz. Şelalenin yakınlarında bulunan tesislerde yemek yiyebilirsiniz

Tohma Kanyonu ve Kudret Havuzu

Darende’de bulunan Tohma Kanyonu, oldukça dik yamaçlardan oluşuyor. Tırmanış sporcuları için tam bir cazibe merkezi konumundaki kanyon, rafting severlerin de uğrak noktası. Fotoğraf tutkunlarına oldukça güzel malzemeler sunan Tohma kıyısında keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Termal ve kaplıca suyundan yararlanmak isterseniz, kanyonda yer alan Kudret Havuzu’nu değerlendirebilirsiniz. Cilt hastalıklarına, romatizmal hastalıklara, eklem ve kas ağrılarına iyi geldiği söylenen Kudret Havuzu, her sene ziyaretçi akınına uğruyor. 80-120 ve 150 cm derinliğindeki birbirine bağlı 3 havuzla hizmet veren havuz, ışıklandırma sayesinde gece saatlerinde de termal olanaklardan yararlanma imkanı sunuyor.

Malatya'ya kadar gelmişken Analı kızlı yemeyi ihmal etmeyin..

Kaynak: Haber Merkezi