Adil Akkoyunlu’nun İslam tarihini ve İslamiyeti doğru anlamamızı kolaylaştıran eserleri, arkası arkasına basılmakta ve Türkiye genelinde okunmaktadır. Akkoyunlu, son dönemde peygamberler tarihini ve İslam tarihini konu alan kitaplar kaleme almaktadır. Son Nebi Hz. Muhammed’den başlayıp dört halifeyi, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (Fırat-Kerbela)’i, 5. Halife Ömer Bin Abdülaziz gibi müslüman devlet adamlarını, Ebu Hanife ve İmam Cafer gibi mezhep imamlarını, Selahattin Eyyubi gibi tarihi şahsiyetleri, Örnek Kahraman Kadınlar’ı ayrı ayrı ciltler halinde yayımlamıştır. Barışın Diğer Adı (2006)’nda ise bazı denemeleri yer almaktadır.
13. Malatyalı Başlıca
Gazeteciler ve Köşe Yazarları
İlimizde doğmuş çeşitli yerel ve ulusal medya kuruluşlarında görevli köşe yazarlığı yapan başlıca radyo ve televizyon programcıları, yazarlar, gazete yazarları:
Hayrettin Abacı, Semra Aktaş, Ali Aladağ, Esra Altaş, Cemal Aslan, Ali Aydoğan, M. Ali Cengiz, Orhan Çekin, Necip Cengil, Asım Demirkök, Kemal Deniz, Hikmet Doğan, Yusuf Dudu, Kudret Erdem, Ebubekir Eroğlu, İbrahim Göçmen, Mehmet Gülseren, Alişan Hayırlı, Zülfikar İnanç, Lütfi Kaleli, Haydar Karaduman, Osman Karakaş,Zülfikar Sezen, Osman Kaya, Yaşar Karaaslan, Şenel Karataş, Muharrem Kaya, Osman Kaya, Kemal Kartal, Ziya Kesriklioğlu, Bülent Korkmaz, Fuat Kozluklu,Ahmet Kekeç, Raşit Kısacık, A. Erol Kurhan, Vahap Munyar, İsmail Nacar, İrfan Kalaycı, Selahattin Sarıoğlu, Süleyman Özerol, Ramazan Öztürk, Mesut Parlak, Remzi Selim ,Hüseyin Şahin, Ahmet Şentürk, Muzaffer Tunç, Hüseyin Üzmez, Mustafa Yuka, Hüsamettin Yıldırım, İsmet Yalvaç, Bülent Yalvaç… (35)
14. Sonuç ve Öneriler:
Malatya’da Edebiyatın Son Yüzyılı:1923-2023
Yukarıda verdiğimiz bilgilerden de anlaşıldığı gibi Malatya’da destan çağından günümüze kadar canlı ve zengin bir edebi hayat vardır. Özellikle Cumhuriyet döneminde bu potansiyelin yüksek düzeyde sürdürüldüğü dikkatimizi çekmektedir. Geleneksel olarak sürdürülen sözlü edebiyatı bir yana bırakırsak, Cumhuriyet döneminde yetişen edebiyatçı ve aydınlarımızı: a. Milliyetçi söylemi benimseyenler, b. İslami söylemi benimseyenler, c. Toplumcu (Sosyal demokrat) söylemi benimseyenler olmak üzere üç grupta toplayabiliriz.
a. Milliyetçi söylemi benimseyenler: İsmet İnönü’nün “en seçme öğretmenleri Malatya’ya gönderin!” talimatı doğrultusunda ilimize atanan öğretmenlerin Malatya’nın edebi hayatına çok olumlu katkısı olmuştur. Atatürk’ün 1932’de Malatya’yı ziyaretinden sonra ilimizin sosyo kültürel gelişiminde önemli bir hızlanma gerçekleşmiştir. Nihal Atsız, Orhan Şaik Gökyay, Vasfi Mahir Kocatürk, Arif Nihat Asya, Melahat Sezener, Azeri şair Elmas Yıldırım, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu gibi şair ve yazarların görevli olarak bulundukları veya öğretmenlik yaptığı yıllardan itibaren bir edebiyatçı kuşağı yetiştirdikleri açıkça görülmektedir.
35. Bu şair ve yazarların bazıları H. Kavruk, M. Özer tarafından hazırlanan Geçmişten Günümüze Malatya Şairleri adlı çalışmada incelenmiş ve eserlerinden örneklere yer verilmiştir. Ayrıca, Yapı Kredi Yayınlarından çıkan 2 ciltlik Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi ve İhsan Işık tarafından hazırlanan 10 ciltlik Türkiye Şairler ve Yazarlar Ansiklopedisi’nde Malatya doğumlu bazı şair, yazar ve gazetecilerin biyografileri, eserleri ve eserlerinden örnekler bulunmaktadır.