Malatya ekonomisinin can damarını oluşturan kayısıda, dolu yağışı nedeniyle zarar meydana geldi. Akçadağ ilçeside Kozluca, Harunuşağı, Bekiruşağı, Bayramuşağı, Dumuklu, Yağmurlu, Bahri, Ören, Örüçkü, Aksaray, Ilıcak Havaalanı ve Levent, Doğanşehir ilçesinde Polatdere, Yuvalı, Suçatı, Hekimhan ilçesinde merkez, Güzelyurt, Girmana, Kocaözü, Yazıhan ilçesinde Sürür, Hamidiye, Balaban, Durucasu, Kömüşkan, Yeniköy ve Tohma, Arguvan ilçesinde baraj kenarları ile Yeşilyurt ilçesinde bazı bölgelerde dolu yağışı nedeniyle nohut büyüklüğündeki çağlaların bir kısmı dökülürken, ağaçların üstünde kalanlar ise yara aldı.

Bahçeleri büyük zarar gören üreticiler, kara kara düşünürken yapılacak tespitlerin ardından borçlarının ertelenerek destek verilmesini bekliyor.

Kayısı ağaçlarının doludan etkilenmesi nedeniyle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri sahaya inerek zarar tespiti çalışmalarına başladı. Yapılacak tespitten sonra zararın boyutu ortaya çıkacak.

Yazıhan ilçesinde kayısı üretimi yapan Kemal Hacıoğlu,

Bakan Kurum: "Malatya'da yılsonunda 79 bin bağımsız bölüm tamamlanacak"
Bakan Kurum: "Malatya'da yılsonunda 79 bin bağımsız bölüm tamamlanacak"
İçeriği Görüntüle

“Doludan dolayı çok büyük zarar gördüm. Geçim kaynağım olan kayısının hepsi gitti artı bu ağaçlarım meyve verimi için ancak birkaç senede toparlanır. Şu anda krediyle almışız her şeyi Tarım Kredi’den, Ziraat Bankası’ndan. Gübresi, ilacı, mazotu her şeyi borçlu. Şu anda elimizde olanda gitti. Biz bu borçları nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz kara kara. Hükümetimizi bir an önce depremde olduğu gibi yanımızda görmek istiyoruz. Borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz. Yoksa çiftçi olarak biz bu üretime devam edemeyiz. Burayı terk etmek zorunda kalacağız. Geçim kaynağımız olan buydu, bu memleketi terk etmek zorunda kalacağız”

dedi.

“Geçim kaynağımız daha işin başındayken bitti” diyen Hacıoğlu,

“Çok büyük zarar gördük. Zaten depremde daha yaralarımızı sarmadan ikinci bir yara aldık. Her şeyimiz krediyle, borçla. Biz borç batağındayız çiftçi olarak. Gübre pahalı, mazot pahalı, her şey pahalı. Çiftçinin ürettiği para etmiyor, önümüzü göremiyoruz. Başka bir ürüne geçemiyoruz. Malatya olarak zaten geçim kaynağımız kayısı. Kayısının dışında herhangi bir şey üretemiyoruz. Bizim bölgemizde olmuyor. Afetten sonra olan hayallerimizin hepsini bitirdi”

ifadelerini kullandı.

 

 

 

Muhabir: Ferdi Durdu