Malatya’da Tarım Sezonu Öncesi Kritik Karar
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, yaklaşan kayısı sezonu ve tarımsal üretim süreci öncesinde mevsimlik işçi ücretlerini belirlemek üzere toplandı. Yapılan görüşmeler sonucunda 2026 yılı için günlük yevmiye 1.300 TL olarak açıklandı.
Kararın, işçi temsilcileri, dayıbaşılar ve çavuşlarla yapılan istişareler sonucunda oy birliğiyle alındığı bildirildi.
Yetkililer, alınan kararın tüm mahalle muhtarlıklarına Ziraat Odaları aracılığıyla tebliğ edileceğini ifade etti.
Ağır İşlerde 1.750 TL Ödenecek
Tarım alanında özellikle yükleme, boşaltma, sulama ve tozlu işlerde çalışan işçiler için ayrı bir ücret tarifesi oluşturuldu. Buna göre ağır işlerde çalışan erkek işçilerin günlük yevmiyesi 1.750 TL olarak belirlendi.
Yetkililer, bu rakamların dışında herhangi bir ek ödemenin yapılmayacağını ve dayıbaşı ücretlerinin de bu tarifeye dahil olduğunu vurguladı.
16 Yaş Altına Yasak, Denetim Uyarısı
Alınan kararlarda en dikkat çeken maddelerden biri de çalışma şartlarına ilişkin düzenleme oldu. Buna göre 16 yaş altındaki çocukların ve sağlık sorunu bulunan kişilerin tarım işlerinde çalıştırılması kesin olarak yasaklandı.
Ayrıca ücret eşitliğine aykırı şekilde fahiş ödeme yapan veya alan kişiler hakkında yasal işlem başlatılacağı açıklandı.
Ücret ödemelerinde yaşanabilecek anlaşmazlıklar ve asayiş sorunlarında kolluk kuvvetlerinin ve yargı mercilerinin devreye gireceği belirtildi.
Kayısı Sezonu Öncesi Üretici ve İşçi Dengesi
Malatya’da her yıl binlerce mevsimlik işçi özellikle kayısı hasadı döneminde tarlalarda görev yapıyor. Bu yıl da yaklaşan sezon öncesi alınan kararın, hem işçi düzenini hem de üretici maliyetlerini dengelemeyi amaçladığı ifade edildi.
Ziraat Odaları yetkilileri, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için işçi ücretlerinin kontrollü ve adil şekilde belirlenmesinin önemine dikkat çekti.
Toplantıda, hububat alım fiyatlarına ilişkin değerlendirmeler de gündeme geldi. Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, yaptığı açıklamada buğday ve arpa fiyatlarının üreticiyi memnun etmediğini, maliyetlerin karşılanmadığını ifade etti.


