Gündem

"Malatya Mutfağı Gastronomide Hak Ettiği Yere Gelecek"

6 Şubat depremlerinin ardından yeniden yapılanma sürecine giren Malatya, zengin mutfak kültürünü ön plana çıkararak gastronomi turizmiyle kalkınmayı hedefliyor. Valilik öncülüğünde başlatılan çalışmalar kapsamında "Gastronomi Sokağı" ve "Tavacılar Çarşısı" projeleri hayata geçirilecek.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Malatya İl Başkanı Rıdvan Budak, ERTV’de katıldığı programda, Malatya Mutfağı’nın tanıtımı ve turizme kazandırılması için önemli adımlar atıldığını duyurdu. Türk Mutfağı Haftası kapsamında konuşan Budak, gastronominin Malatya’nın yeniden ayağa kalkmasında kilit rol oynayacağını vurguladı.

TÜRES İl Başkanı Budak, "Depremden sonra artık Malatya’nın gastronomisini konuşmanın zamanı geldi. Yeme-içme sektörüyle turist çekmek ve misafirleri en iyi şekilde ağırlamak için harekete geçmeliyiz," dedi. Malatya Valisi Seddar Yavuz’un başkanlığında yapılan toplantıda, gastronomi ve turizm stratejilerinin netleştiğini aktaran Budak, "Valimiz, Malatya’yı gastronomi alanında hak ettiği yere taşıyacağız mesajını verdi. Bu bizim için bir işaret oldu," ifadelerini kullandı.

"MALATYA MUTFAĞI BACASI OLMAYAN FABRİKA"

Malatya’nın gastronomik zenginliğine dikkat çeken Budak, "Bulgurla bu kadar çeşitli yemek yapılan başka bir il yok. 70’e yakın bulgur yemeğimiz var. İnsanlar buraya geldiğinde ‘Kiraz yaprağı yedim’ ya da ‘Fırın tavası tattım’ diye anlatıyor. Malatya’nın kimliği mutfağıdır," dedi.

Malatya’nın fırın yemekleri ve tava çeşitlerinin tanıtımı için özel projeler geliştiriliyor. Budak, yakın dönemde valilikle yapılacak görüşmelerde "Gastronomi Sokağı" ve "Tavacılar Çarşısı" projelerinin gündeme geleceğini açıkladı. "Bu lezzetler yerinde öğrenilmeli ve tadılmalı," diyen Budak, Malatya'nın gastronomi destinasyonu olma potansiyeline dikkat çekti.

"TANITIM EKSİĞİMİZ VARDI, AMA ARTIK HAREKETE GEÇİYORUZ"

Program sunucusu Hülya Kaya’nın tanıtım eksikliklerine dikkat çekmesi üzerine konuşan Budak, "Ürün çeşitliliğimiz çok ama tanıtımda geride kaldık. Deprem öncesi ciddi çalışmalar yapılıyordu ancak afet süreci bizi durdurdu. Şimdi yeniden başlıyoruz," dedi.

Her ilçesiyle farklı bir mutfak kültürü barındıran Malatya’nın konaklama ve turist ihtiyacına dikkat çeken Budak, "Dünya artık ‘Nereye gidip ne yiyelim?’ sorusunu soruyor. Biz de bu soruya Malatya ile cevap vermeye hazırlanıyoruz. Gastronomi, bu şehri ayağa kaldıracak en önemli sektör," sözleriyle konuşmasını noktaladı.