Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın haftalık para ve banka istatistiklerine göre, toplam brüt rezervlerde önemli bir artış kaydedildi. Bir önceki hafta 162,6 milyar dolar seviyesinde bulunan TCMB toplam brüt rezervleri, geçen hafta 1,8 milyar dolarlık yükselişle 164,4 milyar dolara ulaştı.
Rezervlerdeki artış, piyasalarda yakından takip edilen göstergeler arasında yer alırken, Merkez Bankası’nın döviz ve altın varlıklarında yaşanan değişimler de dikkat çekti.
Altın rezervleri yükseliş gösterdi
Merkez Bankası’nın altın rezervlerinde de haftalık bazda artış yaşandı. Bir önceki hafta 100,21 milyar dolar seviyesinde olan altın rezervleri, geçen hafta 100,64 milyar dolara yükseldi.
Böylece altın rezervlerinde 430 milyon dolarlık artış gerçekleşti. Altın varlıklarındaki yükseliş, toplam rezervlerdeki artışın önemli unsurlarından biri oldu.
Döviz rezervleri 63,81 milyar dolara çıktı
TCMB’nin döviz rezervlerinde de yükseliş kaydedildi. Önceki hafta 62,40 milyar dolar olan döviz rezervleri, geçen hafta 63,81 milyar dolara ulaştı.
Döviz rezervlerinde haftalık artış 1,41 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece Merkez Bankası’nın döviz tarafındaki varlıklarında da yukarı yönlü hareket görüldü.
Swap hariç net rezervlerde 3 milyar dolarlık artış
Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervlerinde yaşanan yükseliş de verilerde öne çıktı. Bir önceki hafta 51,1 milyar dolar seviyesinde bulunan swap hariç net rezervler, geçen hafta 54,15 milyar dolara çıktı.
Bu rakamlarla birlikte swap hariç net rezervlerde haftalık bazda 3,05 milyar dolarlık artış yaşandı.
Rezervlerdeki yükseliş yakından takip ediliyor
Ekonomi çevreleri tarafından yakından izlenen Merkez Bankası rezerv verileri, Türkiye ekonomisinin dış finansman gücü ve piyasa dengeleri açısından önemli göstergeler arasında değerlendiriliyor.
Son açıklanan rakamlarla birlikte TCMB’nin toplam rezervlerinde ve özellikle swap hariç net rezervlerinde yaşanan artış dikkat çekti.




