Özcan, 11 Nisan’ı 12 Nisan’a bağlayan gece meydana gelen zirai don sonrası Malatya kayısısında yaşanacak olan krizin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kalite anlamında rakibi olmayan Malatya kayısısında bu yıl mahsulün yüzde 100’ünün kaybedilmesinden dolayı kısa vadeli bir Pazar kaybı yaşanabileceğine dikkati çeken Özcan, 2026 yılında yeni ürünle birlikte bu sorunun ortadan kalkacağını aktardı.
“Hasar tespit raporları bakanlığa ulaşacak”
Özcan, Malatya’da zirai dondan sonra gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarıyla ilgili
“Henüz daha 12 Nisan'daki yaşanan zirai dondan elde edilmiş Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün raporu elimize ulaşmadı. Lokal değil bölgesel bir krizdi. Türkiye’de 30’un üzerinde il etkilendi ve il müdürlükleri sahada çalışmalarını sürdürüyor. Raporlar bakanlığa ulaşacak. 14 Mayıs Çiftçiler Bayramında cumhurbaşkanımızın bir paylaşım yapacağını düşünüyoruz. Ama henüz Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinin sahada hasar tespitlerine yönelik yaptıkları çalışmalarla ilgili kamuoyuna ulaşmış bir bilgi yok. Mutlaka yapılan çalışmalarla ilgili kısa zamanda kamuoyu ile çalışmalar paylaşılır”
açıklamasını yaptı.
“Mahsulün yüzde 100'ünü kaybettik”
“12 Nisan’da kayısıda son 150 yılın en büyük afetini yaşadık” diyen Özcan, şunları kaydetti:
“Mahsulün yüzde 100'ünü kaybettik. Hadisenin olduğu ilk günden buyana ifade ediyoruz. Zirai donun piyasalara etkisi çok sert. Bir yıllık mahsulün tamamı kaybedildi. Fiyatların hangi noktaya gideceğini, nasıl olacağını çok kimse kestiremez. Fiyatlarda önemli bir artış söz konusu. 12 Nisan'dan bu yana fiyatlarda önemli bir makas değişimi yaşadık. Bu çok normal, anormal bir durum yaşamıyoruz. Çünkü mevcut 2025 yılında üretimini gerçekleştirmeyi planladığınız ürününüzün tamamını kaybettiniz. Stoklardaki ürünlerle ilgili herkes bir değerlendirme yapabilir. Ama şu bir gerçek ki; mevcut stoktaki ürün bir yıllık ihracatımızı karşılayacak durumda değil. Yıllık ihracat rakamlarımıza bakıldığında ortalama 80-90 bin tonun üzerinde bir ihracat gerçekleştiriyoruz. Ama burada da çok dikkatli davranmak gerekiyor. Bu bir tarım ürünü ve ürüne zarar verebilecek iklimin oluşmaması içinde mücadele ediyoruz. Fiyatları herkes dikkatlice takip ediyor. Üreticide dikkatli bir şekilde ürününe bir pazar bulabildiği zaman nakite çevirecek fırsatlar doğdu. Yaşanan her kriz yeni fırsatlarda doğurabilir. Eğer siz o krizi doğru yönetmezseniz size zararda verebilir. Herkesi krizi doğru yönetme açısından üstüne düşeni yapmasının uygun olacağını düşünüyorum.”
“Kısa vadeli Pazar kaybı yaşayabiliriz”
Malatya kayısısının kalitede rakibinin olmadığına dikkati çeken Özcan,
“Malatya kayısısı, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi almış, dünyadaki yaş kayısının yüzde 20, kurunun da ciddi anlamda dönem dönem yüzde 80-85’ini üretmiş bir şehir. Son yıllarda açıklanan verileri takip ediyorsunuz; kalitede rakibimiz yok ama fiyatta rekabet etmek zorunda kaldığımız bir Orta Asya krizi var. En son yapılan araştırmalarda yüzde 53’lere düştük. Buna kayıtsız kalamayız, kulaklarımızı tıkayamayız. Orta Asya krizine karşı yeni bir metot geliştirmek lazım. Özellikle üretim maliyetlerini en aza indirgeyebilecek tedbirler almalıyız. Üretim maliyetleri arttıkça, üreticinin ürünü nakite çevirmesi kendi arzu ettiği noktaya gelmedikçe de zorlaşıyor. Dolar enflasyonu yaşıyoruz, üretim maliyetleri yüksek. Buda bizim ekonomik anlamda fiyat bazında Orta Asya ile rekabet etmemizi önünü kesiyor. Buna göre yeni bir yol haritası belirlememiz lazım. Kısa süreli bir pazar kaybı yaşayabiliriz. Ama bu 2025 yılı ve 2026 yılının yeni mahsulüne kadar geçerli olabilir. 2026'da ciddi anlamda üretim gerçekleşirse kaybetmeye yüz tuttuğumuz pazarları yeniden kazanabiliriz. Ama önemli olan bu mevcut krizi doğru yönetmeliyiz. Çok konuşmadan, provokatif davranışlar sergilemeden ithalatçı ve ihracatçı kendi arasındaki diyaloglarla krizi sağlıklı yönetip, 2026'da da ağaçlarımız toparlanıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzde ağaçlarla ilgili bir çalışma yapıyor. 2026 yılında hem yaş hem de kuruda üretim yapma hedefiyle ürünü yine dünyadaki bütün pazarlara ve tüketiciye sunmak için çalışmalara devam edeceğiz”
diye konuştu.