Er, büyükşehir belediyesinin bir yıllık hizmet ve yatırımlarını kamuoyu ile paylaştı. Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Yeni Bir Başlangıç 1. Yıl” toplantısı sinevizyon gösterimiyle başladı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Yeni Bir Başlangıç 1. Yıl” toplantısında yaptığı konuşmada, “Yeniden başladık, güçlü temeller attık. Yaşanabilir bir Malatya bırakmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
“Güçlü temellerimizi attık” diyen Er, şunları söyledi:
“Planlı ve düzenli, altyapısı güçlü, binaları sağlam, çok merkezli, ulaşımı kolay, kimlikli bir şehir inşa edeceğiz. Belediye başkanı seçildikten sonra bir ayağımız Ankara bir ayağımız Malatya’da oldu. Cumhurbaşkanımızın eli sürekli Malatya’da ve bu kentte olup bitenleri izliyor. Allah, Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Tasarruf tedbirlerine rağmen hiçbir şeyi Malatya’dan eksik etmedi, elimiz hiç boş dönmedik. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bakanlarımızın çok güçlü destekleriyle, sayın valimizle birlikte ki Malatya’mız ve benim için çok büyük bir şans; milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve kamu kuruluşlarımızla Malatya’mızda hızlı bir ivme yakaladık. İlk göreve geldiğimizde 1873 konutun ihalesi yapılmıştı. TOKİ ve Emlak Konut’u bilen bir arkadaşınız olarak işleri takip ettim. 20-30 rezerv alanı alıp ilgili yerlere götürdük. Adım adım bütün ihaleleri takip ettik. Nisan 2024’te başladık 101 bin 443 bağımsız bölümün ihalesini gerçekleştirdik. Bu büyük bir rakam. Devletimizin gücünü burada görüyoruz. 977 şantiyeyle birinci sıradayız. Bu şantiyeleri göreyim derseniz bir ayda gezemezsiniz. Beydağı’nın eteklerine çıkıp bakın kule vinçlerini saymakta zorlanırsınız. Yüzde 5300 ivmeyle çalışıyoruz. Bir yılda yüzde 53. Bu yılın sonunda ev ve iş yerlerini teslim etmiş olacağız. Göreve geldiğimizde çarşı ihalesi yapılmıştı. Murat Kurum bakanımızda Malatya’nın üzerinden elini çekmedi. Ne talep etsek bize “Yok” demedi. Çarşı merkezi temmuz ayında teslim edilecekti. Daha önceden teslim edilecekti ama içimize sinmeyen cephe düzenlemesi vardı. 12 bin fore kazıkla zemin iyileştirmesi yapıldı. 1300 dükkan, 763 ofis, 134 konut bitti.”
Malatya’nın rezerv alanlarında birinci sırada olduğunu kaydeden Er,
“68 bölge, 78 lokasyon. Kent merkezinin yüzde 10’u rezerv alan içerisinde yer alıyor. Toplam 400 hektar alana tekabül ediyor. Yerinde dönüşüm hızlandı. Hasarlı bina yıkımı 4 bin 838 adet. Yerinde dönüşüm için 5 bin 780 bağımsız bölüm ruhsatlandırıldı. Haziran ayında sona erecek ama bu rakam gittikçe artacak”
dedi.
Er, Yeni sanayi sitesinde 900’ün üzerinde ağır hasarlı bina olduğunu ifade ederek,
“Altay Kışlasına taşınması söz konusu. 714 binamız bitti. Bir aya kadar teslim edilecek. Bunlar yetmiyor. 800’ün üzerinde dükkân daha yapılacak. 192’si ihale edilecek. Şehir merkezindeki çarpık yapılaşma, merdiven altı olan sanayiyi de buraya taşımak istiyoruz. Ekonomik tasarruf tedbirleri var, hükümetimiz geç başla riski olabilir diye Sanayi Bakanlığı’ndan tahsis edildi altyapıyı biz yapıyoruz. Sanayimizi burada kümeler halinde inşa edeceğiz. Mevcut Çarmuzu’daki sanayimizde yerinde dönüşümle planlanacak”
bilgisini paylaştı.
Beydağı kentsel dönüşümün devam ettiğini aktaran Er,
“130 eski yapıyı tahliye ederek yıktık. Kentsel dönüşümle burayı ihya edeceğiz. Malatya kötü planlanmış bir şehir ve içinde yaşanamaz hale gelmişti. Depremde kent merkezi çökünce her şey çöktü. İkizce’de 110 bini aşkın 200 bini bulacak yeni bir şehir kuruluyor. Orduzu Bahçebaşı’nda 70 bin gibi büyük bir nüfus olacak. Çevreyolu altı üstü kavramını ortadan kaldırıyoruz. Çevreyolunun altındaki mahallelerde; Taştepe, Melekbaba, Çavuşokğu, Salköprü, Cirikpınar’da 9 bin 674 konut, 1091 ticarethane inşa ediliyor. Eski hal binasının olduğu alanda 3 otel, 348 dükkan, 384 ofis ile yeni bir merkez oluşuyor. Akoğuz Kışlası Malatya’ya kazandırıldı. 101 bin 443 konut ile söz verdiğimiz hedefi aştık. 80 bin hak sahibimiz var, 101 bin 443 konutumuzun ihalesini gerçekleştirmiş durumdayız”
diye konuştu.
Malatya’da gelişigüzel bir yapılaşma olmayacağını estetik bir yapı olacağını kaydeden Er, şunları ifade etti:
“Gelişigüzel tabelalar olmayacak, kentsel bir tasarım olacak. Caddelerimize prestij katıyoruz. Kışla ve İnönü Caddesi’ni genişletiyoruz. Şehirler meydan ve caddeleriyle anılır. Malatya’mızın caddesini 30 metreye çıkarıyoruz. Yıkım ve genişletme çalışmalarımız başladı. İnönü Üniversitesinden İkizce’ye kadar raylı bir sistem koymuştuk ama bu uygun bulunmadı. Bizde bu caddeyi genişletiyoruz, raylı bir sistem olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Malatya’ya geldiğinde konuyu arz ettik. Çalışmalar yapılıyor. İnşallah raylı sistem İstasyon’a kadar gidecek. Sonrasında Banliyo hattı çalışacak. 780 kilometre yola 1 milyar 400 milyon lira yatırım yaptık. 10-12 yıldır devam eden Güney ve Kuzey Kuşak yollarını bitirdik. Mevcut çalışmayla devam etsek 6 yıl daha devam ederdi. 132 milyon TL kamulaştırmaya ödedik. 306 binayı kamulaştırdık. Bu yıl kırsal yol ağımızda 1.9 milyar lira yatırım yaptık. 8 köprü, 13 menfez, 2 bin kilometre yol iyileştirmesi yaptık. Ulaşım ağımızı genişletiyoruz. Mevcut çevreyolumuzun asfaltını yüzde 80 bitirdik. Kuzey Çevre Yolu bu yıl sonuna kadar bitince şehir bağlantı yollarımızda bitmiş olacak. Kuzey Kuşak Yolunun bir etabını açtık, bir etabını daha açıyoruz. Güney Kuşak Yolumuzda bitti, ikinci etabını üniversitemizin arkasından Pütürge sapağına kadar birleşecek. Beylerderesi ikinci viyadük ve bağlantı yolu çalışmamız var. Yaklaşık 5,5 kilometre uzunluğunda olacak. Daha akıcı bir trafik için kavşaklarımızı yeniliyoruz. Malatya’da ulaşım sıkıntıları var. Bu amaçla düzenlemeler yapıyoruz. Kesintisiz sinyalize kavşaklar için güç kaynağı koyduk. EDS ihalesini yaptık.”
Er, yaptıkları çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
“20 otobüs alımı ila araç filomuzu güçlendirdik. Araç filomuzda 45 otobüs yerde yatıyordu, filoya dahil ettik. Halada yetmiyor. MOTAŞ için ayda 85 milyon süspanse ediyoruz. Ayda 100 milyon lira zarar eden bir kurum. Nedenlerinden biri de bir köye otobüs gidiyor 1 yolcu, diğer köyden 3 yolcu alıp geliyor. Koca otobüs 1 kişi taşıyor. 66 yeni iş makinası aldık. 80 modelli araçlarımız var, bunları yenilememiz gerekiyor. İtfaiye araçlarımızı yeniliyoruz. Bu yıl 5001 olaya müdahale edildi. İtfaiye binalarımızı yeniliyoruz. Karla mücadele ediyoruz 980 personel, 268 araç gereç iş makinesi çalıştı. 41 saat uyumadığımı biliyorum. Merkez arıtma tesisimize 3 milyon Euro tahsis ettik. 1.3 milyar lira tutarında altyapı yatırımı yaptık. 4.400 köy konutunun altyapısını yapıyoruz. Kesintisiz su kullanımı için 800 milyon lira tutarında 9.500 metre içme suyu isale hattı ve 20 bin tonluk ana su deposu inşa ettik. 1.5 milyar lira tutarında 69 kilometre isale hattı döşüyoruz. 15 yeni depo ve 20 mevcut deponun da bakımını yapıyoruz. İkizce’de 2.2 milyarlık bir ihale yaptık. 30 kilometre kanalizasyon hattı ve 200 bin nüfusa hizmet verecek atıksu arıtma tesisi kuruyoruz. 10 milyon Euro değerinde 41 kilometre isale hattı ile Sivas’tan Kuluncak’a su getiriyoruz. 274 milyon TL tutarında 12 bin 135 metre yağmur ve altyapı sularını drenaj projemiz var. Çarşıda, Saray Mahallesi ve valilik altından çıkan suları Çarmuzu Deresine drene edip, sulama suyunda kullanacağız. İl genelinde arızalara müdahaleyi 200 saatten 24 saatin altına indirdik. 2025 yılında 4.4 milyar lira tutarında MASKİ’nin yaptığı çalışmalara ayrılan rakam. 10 milyar lira değerinde Malatya merkezde yatırım yapıyoruz. MASKİ şu ana kadar 5 milyar ihale yaptı, artı 5 milyar liralık daha ihale hazırlıkları var. 5 milyar daha ödenek var ve 2026 yılı içinde harcanacak. Altyapıya MASKİ’de 15 milyar harcayacağız. Malatya’da altyapı sorunu ortadan kalkacak. Asbest boruların tamamını kaldırıyoruz. Deprem olduğunda kaptajdaki su aniden kesildi, yüreğimiz ağzımıza geldi. Alternatif su olması lazım. Kaynarca Barajı’ndan 90 kilometre içme suyu isale hattı çalışması olacak, proje aşamasında. 20 bin dönüm arazi tarımsal sulamaya kavuştu. 197 milyon lira para harcadık. Günde 600 ton çöpü bertaraf ediyoruz. Kapıkaya’da yeni bir Fransız Kalkınma Ajansı ile görüşüyoruz, yeni bir tesis inşa edeceğiz. Finansı verildi. 1.3 milyarlık bir harcama yapılacak. Yüzlerce şantiye ve hafriyat kamyonunu sıkı bir denetime aldık. 1200 kamyon döküm alanına hafriyat getiriyor. Kirliliğe karşı caddelerde yıkama yapıyoruz. Büyük bir efor sarf ediyoruz. 10 milyon ton enkazın ayrıştırması ve tesviyesine başladık. 450 milyon lirada buraya harcıyoruz.