Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Alihan Kuriş’in emniyette verdiği ifade kamuoyuna yansıdı. Kuriş, yöneltilen suçlamaları reddederken etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istemediğini söyledi. İfadesinde mesleği, gelir durumu, mal varlığı, şirket ortaklıkları ve MASAK raporlarında yer alan para hareketlerine ilişkin soruları yanıtlayan Kuriş, kendisine yöneltilen iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.
Kuriş’in Aylık Geliri 380 Bin Lira
Kimlik ve ekonomik durumuna ilişkin soruları yanıtlayan Kuriş, mimar olduğunu ve aylık ortalama gelirinin 380 bin lira olduğunu beyan etti. Üzerine kayıtlı GSM hattı bulunmadığını belirten Kuriş, iletişimde çoğunlukla ofis hattını ve aile üyelerinin kullandığı telefon hatlarını tercih ettiğini söyledi.
Kuriş, mal varlığıyla ilgili sorular üzerine ise babasından intikal eden miras gayrimenkullerinin bulunduğunu ifade etti. Ayrıca Sakarya Erenler’de bir ofis hissesi, Çamlıca’da 3 katlı bir ev ve Kısıklı’da aile fertleriyle hisseli 450 metrekarelik arsasının olduğunu kaydetti.
Soruşturma kapsamında şirketlerle ilişkisi de sorulan Kuriş, 2005 yılında kardeşi Hilmi Tuna Kuriş ile kurdukları Altun Mimarlık İnşaat şirketinde yüzde 51 hissesinin bulunduğunu ve şirkette aktif olarak faaliyet gösterdiğini belirtti.
Geçmişte ELF Yapı İnşaat’ta yüzde 49 ve dayısına ait Arden Gıda Sanayi Ticaret AŞ’de yüzde 5 hisse ortaklığı bulunduğunu da ifade eden Kuriş, Güldeniz İnşaat ile Ardeniz Emlak’ın annesi ve dayılarına miras kalan şirketler olduğunu söyledi.
Kuriş, kayınbabası Mustafa Kösemusul’un ortak olduğu bazı şirketlerle herhangi bir ticari bağının bulunmadığını savundu. Güleryüz Kuyumculuk şirketinin ise eşinin ablasının eşine ait olduğunu ve bu şirketle ticari, hukuki ya da fiili bağlantısının olmadığını ileri sürdü.
MASAK Raporlarındaki Para Hareketleri Soruldu
Emniyet ifadesinde Kuriş’e, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporlarında yer alan finansal veriler ve şirketler arasındaki yüksek tutarlı para hareketleri de soruldu.
Arden Gıda Limited Şirketi’nin 2023 yılı sonrasında işlem hacmindeki artış, POS ciro transferleri ve çeşitli şirketler üzerinden gerçekleştirilen milyarlarca liralık para akışına ilişkin sorulara Kuriş, şirketlerin ticari ve bankacılık işlemlerinin muhasebe ve mali işler çalışanları tarafından usulüne uygun şekilde takip edildiğini savunarak yanıt verdi.
Soruşturma kapsamında tanık ifadelerinde yer alan, Kuriş’in yapının başına geçmesinin ardından bazı kişilere “mutlak itaat” konusunda baskı yaptığı ve yakınındaki bir grup aracılığıyla yapıyı yönettiği yönündeki iddialar da kendisine soruldu.
Kuriş, söz konusu tanığı tanımadığını belirterek iddiaları reddetti. Hakkındaki suçlamaların iftira olduğunu savunan Kuriş, herhangi bir kişiye emir veya talimat vermediğini söyledi.
Kuriş, emniyet ifadesinin sonunda suçlamaları kabul etmediğini belirterek, kendisine yönelik ithamları “itibar cellatlığı” olarak değerlendirdiğini ifade etti. Kuriş, dini hizmetleri dedesi Süleyman Hilmi Tunahan’ın usulü doğrultusunda sürdürmenin en önemli vazifesi olduğunu belirterek, soruşturmada kendisine yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu savundu.




