Tarihsel deneyimler ve bilimsel saptamalara göre; gelecek için, eğer toplumlarda iyimselikler artar ve toplumsal umutlar doğru yönlendirilip örgütlenebilirse siyasi rejimlerin rotaları genellikle adalete,hukuk devletine, insan haklarına ve demokrasiye doyru yönelir.
Tersine eğer ülkeler ya da toplumlarda,geleceğe yönelik kötümserlikler artar ve umutsuzluklar yeşerir, çoğalır ve örgütlenirse siyasi rejimlerin rotasi daha çok baskıcı polis devletine, otoriter, totaliter ve faşist yönetimlere dönük olmaya başlar.
Siyasi liderlerin umut ya da umutsuzluk pompalamalarına göre, devletin ve toplumun birliği ve bekası, başta siyasi rejim, hukuk, adalet, ekonomik refah, din, ırk, töre, eğitim, sağlık, sanat... değerleri olmak üzere kültürel tutum ve davranışlar hatta sağlık, sosyal güvenlik, gündelik yaşam, can ve mal güvenliği...gibi geniş alanları kapsayabilir.
Bu nedenle, demokratik liderler ve kitle partileri sürekli olarak iyimserliği, barışı ve umudu; buna karşın, otoriter ve totaliter liderler ve ideoloji partileri ise, yine sürekli olarak kötümserliği, korkuyu, kuşkuyu ve umutsuzluğu pompalayarak iktidarlarını sürdürmeye çalışırlar. Yaygın umutsuzluklar, toplumun ya da devletin geleceği ile ilkgili kuşkular ve korkular çoğaldıkça otoriter liderlere ve rejimlere rağbet çoğalır.
Daha önce de yazmıştım. Rahmetli.annem "Unum tükensin, fakat umudum tükenmesin; eğer unum tükenirse gider umudumun olduğu yerden alırım. Ancak umudum tükenirse gidecek yerim kalmaz." derdi. Çok doğruymuş.
Ancak toplumları yöneten ya da yönetmeye talip olan siyasilerin; dinbazlığa, ırkıcılğa, kindarlığa, baskıya, korkutup sindirmeye, ayrıştırıp bölmeye ... giden bir rota takip etmek yerine; başta mevcut anayasalar ve bu anayasaların kuruluş felsefesine sadık demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini korumaya, barışa, sevgiye, kardeşliğe, evrensel insan haklarına, hukukun üstünlüğüne, ekonomik refahı artırmaya, işsizliği yok etmeye, enflasyonu yıllık % 5 in altına indirmeye, adil paylaşıma, gerçek demokrasiye, ayrıca eğitim rotasını da akıl ve bilim eksenine oturtmaya...giden bir rota gerekiyor.
Tıpkı bireyler gibi, toplumlar da mevcut sorunlarına gelecekte inandırıcı çözümler üretebebilecek partiler ve liderler konusunda umutlu olabilecekleri oranda mutlu olabilirler.
CHP de değişim isteyenlere de bir anımsatma yapmak gerekir. Değişim sözcüğü tek başına insanlara umut vermez.Toplumsal, ekonomik ve siyasal açıdan... en önemli konular için salt değişim değil, bu değişimin toplumun zihninde üretebileceği inandırıcı çözümlere dayalı umuttur. Eğer bu umut üretilemezse değişim fazla işe yaramaz. Toplumsal, konomik, kültürel...fay hatlarını tamiri ve toplumca beklenen gelişmelerin sağlanması için çözümler ve umutlar üretemeyen değişimler sadece slogan olarak kalır.Fazla işe yaramaz.
Umudunuz hiç eksik olmasın.