Diyarbakır’da Karacadağ bölgesinin serin geceleri, sıcak ve kurak gündüzleri ile mineral bakımından zengin topraklarında yetiştirilen dünyaca ünlü karpuzlarda hasat başladı. İri yapısı, yoğun aroması ve kendine has lezzetiyle diğer karpuzlardan ayrılan ürünler, kentteki tarlalardan Türkiye’nin birçok noktasına gönderiliyor.

Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aştığı günlerde üreticiler ve tarım işçileri, günün ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutuyor. Zorlu çalışma koşullarına rağmen devam eden hasat sürecinde toplanan karpuzlar, kamyonlara yüklenerek farklı illerdeki pazarlara ulaştırılıyor.

Tdg

Karacadağ’ın iklimi aromayı belirliyor

Tarımsal Sanayi İş Adamları Birlik Başkanı Mehmet Atik, Diyarbakır karpuzunun lezzetinin Karacadağ bölgesinin doğal özelliklerinden kaynaklandığını belirtti.

Bu yıl mevsim normallerinin dışında yağışlar yaşandığını ve bunun bazı bölgelerde kök çürüklerine neden olduğunu ifade eden Atik, Karacadağ’ın gece serinliği, gündüz sıcaklığı ve düşük nem oranının karpuza farklı bir aroma kazandırdığını söyledi.

Çekirdeksiz karpuzda dekardan 8 ton ve üzeri verim aldıklarını aktaran Atik, Diyarbakır karpuzunun özellikle aroması ve sulu yapısıyla öne çıktığını dile getirdi.

“Diyarbakır karpuzu farklı bir lezzete sahip”

Diyarbakır karpuzunun diğer bölgelerde yetişen ürünlerden farklı olduğunu vurgulayan Atik, bölgenin toprak yapısının da kalite üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Atik, “Karacadağ bölgesinin toprağı süzgeçli yapıya sahip olduğu için karpuzun aroması daha güzel oluyor. Çok sulu ve lezzetli bir ürün elde ediyoruz” dedi.

Ancak üreticilerin artan maliyetlerle mücadele ettiğini ifade eden Atik, gübre, ilaç, elektrik, sulama ve finansman giderlerinin çiftçiyi zorladığını kaydetti.

Dryg

“Tarlada kilosu 8-8,5 liradan satılıyor”

Bu yıl yaklaşık bin dönümlük alanda karpuz üretimi yaptığını belirten Atik, verim ve kalitenin iyi olmasına rağmen fiyat ve nakliye maliyetlerinin üreticiyi zorladığını söyledi.

Karpuzda planlı ve kontrollü ekim yapılması gerektiğini savunan Atik, fazla üretimin fiyat dengesini bozduğunu ifade etti.

Atik, “Tarlada karpuzun kilosu 8-8,5 lira civarında. Üretici olarak temiz ve helal kazanç peşindeyiz. Ancak ürün tarladan çıktıktan sonra pazar fiyatları ciddi şekilde değişiyor. Nakliye maliyetleri de oldukça yüksek” diye konuştu.

Karacadağ bölgesinde yüzlerce işçinin çalıştığını belirten Atik, sezon boyunca hem üreticilerin hem de tarım işçilerinin yoğun emek verdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: iha