Dünkü yazımda bahsettiğim, bugün Yeşilyurt Belediyemizin %90'nını kapsadığı Dermesih Deresinin geçtiği alan içerisinde oturduğu yere biraz daha yakından bakmadan, Yeşilyurt 'Kent Kimliğine' bir anlam veremeyiz. Geçtiğimiz yüzyılda buraları gezen gezginlerin seyahatnamelerinde söylediklerine biraz daha yakından bakalım. Evliya Çelebi (XVII. yy) da, % 90'nını Yeşilyurt' un bağrında taşıdığı bu yerler için neler kaleme almış:

"Budin'in Baruthane, Siroz'un Kaleardı, Kefe'nin sadak Bağı, Osmanlı Padişahlarının yetmiş kadar gölgelik, bahçelik koruluk ve bağı, İzmit'in Topyeri, Konya'nın Meram Bağı, Diyarbekir'in Dicle kıyısındaki Reyhan Bağı, Mısır'ın Fiyume bağları gezginlerin belleklerine güzelliklerinden silinmez anılar sunmuş ünlü bağ ve bahçeleridir. Ne var ki, şu Malatya'nın 'Aspazon' (Aspuzu) Bağları, suları, havası, meyvelerinin niteliği, çeşitliliği ve bolluğuyla, saydığımız tüm öbür bağlardan üstündürler. Kırmızı, sarı, müşmüş, beyaz, sulu, etli adlarıyla yedi çeşit kaysısı dünyaca ünlüdür. Zerdalisinin sayısını ve hesabını ancak Allah bilir. Öyle ki; yığınlarla pestil yapılır, katar katar yüklerle, ülke ülke taşınır. Sicillerde kayıtlı seksen tür armudu var. Bey armudu da sulu, lezzetli bir türdür. İstanbul'un zevk sahibi ileri gelenlerince Malatya'dan getirtilerek aşı yapılır ve o türe yakın bir tür elde etmeye çalışılır."

Daha birçok gezgin, seyyah, bilim insanın Yeşilyurt Belediyemizin oturduğu mekâna ait öyle şeyler söylemiştir ki, bunları söyle söyle, yaz yaz bitmez. Son olarak bu konuda bilim insanlarımızın söylediği şu sözleriyle bitireyim.

''Yine Prof. Dr.Gleisberg' in yönlendirmesi ile olsa gerek Başasistanı Lütfi Ülkümen Malatya meyveciliğini incelemek için merkez olarak Tecde'yi seçmiştir. Lütfi Ülkümen, seçiminin nedenini yazdığı kitapta şöyle açıklamaktadır: 'Bu köy bütün bahçelik mıntıkanın ortasında bulunmakta, mıntıkada yetişen meyve çeşitlerinin %95' ini içinde bulundurmaktadır.' Tecde bahçelerinde öyle bir güzellik ve büyü olacak ki, dışarıdan gelip Malatya'yı gören gezen hemen herkes bu bahçelerden söz açmıştır. Nitekim İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Profesörlerinden Ali Taııoğlu, Jeomorfolog Prof.Dr.Ernest Chaput ile birlikte 1938 yılında Malatya'ya geldiğinde birçok yeri gezmiş, incelemiş, yazdığı yazıda: 'Malatya'nın bahçelerini, kasaba ve köylerin içinde kaybolduğu muhteşem meyve ağacı ormanını, Yeşil Malatya'yı tasvir etmek güçtür.' Yine öğretmen- yazar M.Ziya Ünsel: 'Tecde mesire yerlerinin şahıdır, Bir gün gelecek Malatya'nın yeşilini övecek şair bütün ilhamını Tecde' den alacak" demektedir.

Şimdi gelelim Yeşilyurt Belediye'mizin; "Yeşil Yurt Kimliği Çalıştayı 21 Eylül 2016" günkü düzenlen çağrı metninin sorularına yanıt aramaya;

"1- Siz Yeşilyurt İlçesini hangi kelime, cümle veya simgeyle tanımlarsınız?

a.Bu anlamda Yeşilyurt'un zihinlerdeki kimliğinin ne olmasını istersiniz?"

Eğer bizler " Kimlik" kavramını bir yere oturtamazsak, 'Yeşilyurt Kimliğine' de bir anlam veremeyiz. Bu bakımdan baktığımızda, İnsan yaşamına benzettiğim kentlerin de, insanlar gibi bir kimliğinin var olduğunu söyleyebiliriz. Her kentin gerek coğrafik konumu, gerek tarihi ve kültürel geçmişi, gerek içinde yaşayanların kimliği ve içinde var olagelen ekonomik ve kültürel yaşam biçimi ile oluşan bir kimliği olmuştur. 'Kent Kimliği' aslında bir imaj (Bir kimsenin, bir topluluğun vb. kendisine ilişkin olarak başkalarında yaratmak istediği ya da bıraktığı izlenim) sorunudur. Öyle ki, dışarıdan bakanlara olduğu kadar yaşayanlara da ne ifade ettiğini 'kimliği' tanımlar.

Bir cümle içerisinde Kent Kimliğinin ne olduğunu tanımlayacak olursak; 'Bir kenti bir düğerinden ayıran ve o kenti o kent yapan özeliklerin bize ifade ettiği şeylerin toplamıdır.' Diyebiliriz.

îşte yukarıda yüzyıllar boyu tarihinden, mekânından, kültüründen elde ettiğimiz bilgiler ışığında Yeşilyurt'umuza baktığımızda, Yeşilyurt Kimliğinin zihinlerimizdeki bugünkü karşılığını, şu bir cümle içerisine oturtabiliriz diye düşünüyorum.

"SULARIN İÇERİSİNDE YEŞERDİĞİ, BEREKETLİ TOPRAKLARIN BAHÇEŞEHİRİ; YEŞİLYURT."

Yarın ki yazımda "Bahçe şehir Yeşilyurdumuz'un" mekânına, tarihine, kültürüne ve diğer özelliklerine özetle dokunmak istiyorum.