Malatya’nın başı Akdeniz meyve sineğiyle belada; ama ilgili ve yetkililer bu belanın farkında değil. Ya da farkındalar, farkında değil gibi davranıyorlar; rahatları bozulmasın diye!

Yeşilyurt’ta meyvelerde ciddi anlamda Akdeniz sineği vuruğu var. Nerdeyse bütün meyveler dibine dökülüp çürüyor.

Diğer ilçeler nasıl, yoksa da mücadele edilmezse onlarda tehdit altında!

Üretici ilk defa karşılaşıyor Akdeniz meyve sineğiyle. Bu zararlıyla nasıl mücadele edileceğini bilmiyor. Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü elamanları da bu konuda ne yapıyor, o da bilinmiyor… Zaten onları sahada göremezsiniz, varlar mı yoklar mı belli değil. Sahada olsalardı, bu zararlı da üreticinin başına bela olmazdı.

Hizmet binalarına gitseniz memurlar oturacak yer bulamaz, sahada ise siz onları bulamazsınız. Bari bir kısmını sahaya üreticinin hizmetine gönderin ki, diğerleri kendilerine masa ve koltuk bulsun.

Sağ olsun ziraat odaları da devlet protokolü ve siyasileri ağırlamakla, ha birde aşure pişirmekle meşgul olurken, Akdeniz meyve sineği Malatya’da meyve bahçelerinin kasıp kavuruyor. Nerdeyse bütün meyveler, kurtlandı ağaçların dibine dökülüyor…

**

Akdeniz meyve sineğinin narenciye ürünleriyle ilimize geldiği, havaların sıcak gitmesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün zararlıya kayıtsız kalması nedeniyle çoğalıp yaygınlaştığı belirtiliyor…

**

Akdeniz meyve sineği erginleri meyvelerin sulanması ve tatlanmasıyla birlikte yumurtalarını meyve Kabuğu’nun altına bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar, meyvenin etli kısmından beslenerek buralarda yumuşama ve çöküntü meydana getir. Zararlı tarafından yumurta bırakılan vuruklu meyveler hasat zamanından önce dökülmesine neden olur.

**

Akdeniz meyve sineğine karşı; kısmi dal ilaçlanması veya Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış biyoteknik mücadele etmenleri kullanılarak mücadele etmek mümkündür.

Zararlıyla kitlesel olarak mücadele etme en etkili yöntemdir.

**

Üreticiyi biryandan ekonomik kiriz bir yandan da Akdeniz meyve sineği vurdu!

Artık olan oldu; Akdeniz sineği meyvelerimizi vurdu, üreticilerimizi zarara soktu…

Anlaşılan o ki bundan sonra Akdeniz Bölgesinin baş belası Akdeniz sineği, artık bizimde başımızın belası olacak!

Bu yıl işin farkında olup mücadele edilmediğinden ciddi anlamda ürün kaybı var!

Bari gelecek yılın mücadelesini şimdiden başlatalım!

Üreticilerde bu konuda farkındandık yaratarak Kültürel önlemler dediğimiz bahçe temizliklerinin yapılmasını sağlayalım…

Meyve ağaçlarının dibine dökülen vuruk meyvelerin toplanarak imha edilmesinin önemini anlatalım…

**

Tarım Orman İl Müdürlüğü önümüzde ki yıl ürün kaybı olmaması için Akdeniz meyve sineğiyle mücadeleyi programına alarak hazırlığını yapmalıdır. Gerekirse elamanlarını Akdeniz bölgesine gönderip, Akdeniz sineğiyle mücadele yöntemi hususunda eğitimlerini yaptırarak, önümüzdeki yıl için mücadeleye hazır olunmalıdır.