2026-2027 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci ve öğretmen yeni bir döneme adım atarken, eğitim ortamında yaşanan sorunlar da yeniden gündeme geldi. Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, öğretmenlerin artan sorumluluklarına karşılık yetki ve itibarlarının yeterince korunmadığını savundu.

Eğitimde başarının yalnızca müfredat değişiklikleriyle sağlanamayacağını belirten Kılıç, öğretmenin kendisini güvende ve değerli hissetmesinin eğitim sürecinin önemli unsurlarından biri olduğunu ifade etti.

“Öğretmenin itibarı yeniden tesis edilmelidir”

Öğretmenlerin yalnızca ders anlatan kişiler olmadığını söyleyen Kılıç, eğitimcilerin öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanı sıra karakter, disiplin ve sosyal gelişimlerinde de önemli sorumluluk üstlendiğini belirtti.

Öğretmenin sorumluluğunun artırıldığı ancak buna karşılık yetki ve itibarının zayıflatıldığı bir sistemin sürdürülebilir olmadığını ifade eden Kılıç, eğitimde başarı için öğretmene yeniden güven duyulması gerektiğini savundu.

Kılıç, velilerin çocuklarını öğretmenlere emanet ederken eğitimcilerin mesleki yeterliliğine ve sınıftaki otoritesine güvenmesi gerektiğini belirterek, her sorun karşısında öğretmenin hedef haline getirilmesinin sağlıklı bir eğitim ortamını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Öğretmenlerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekti

Öğretmenlerin öğrenci ve velilerle yaşanan bazı sorunlarda kendilerini savunmak zorunda kaldığını belirten Kılıç, bu durumun eğitimcilerin motivasyonunu ve çalışma barışını etkilediğini söyledi.

Sosyal medya ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla öğrencilerin öğretmenleri görüntüleyerek sosyal medya platformlarında paylaşmasının da mahremiyet ve itibar açısından sorun oluşturabileceğini ifade eden Kılıç, eğitimcilerin sınıf içerisindeki otoritesinin korunması gerektiğini vurguladı.

Kılıç ayrıca asılsız suçlama ve iftiraların öğretmenleri mesleklerinden koparacak bir araca dönüşmemesi gerektiğini savundu.

“Bir iddia, yılların emeğini yok etmemeli”

Öğretmenler hakkında ortaya atılan taciz ve benzeri ağır suçlamaların hassas şekilde ele alınması gerektiğini belirten Kılıç, hiçbir tarafın hukuki süreç tamamlanmadan peşinen suçlu ilan edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Ciddi iddiaların hukuk çerçevesinde titizlikle araştırılması ve öğretmenlerin savunma hakkının korunması gerektiğini dile getiren Kılıç, soruşturma ve yargılama süreçlerinin kamuoyundaki algılardan bağımsız yürütülmesinin önemine dikkat çekti.

Kılıç, çocukların güvenliğinin korunmasının önemine işaret ederken, aynı zamanda masumiyet karinesi, adil yargılanma ve savunma hakkının da korunması gerektiğini söyledi.

Veli ve öğretmen iş birliği vurgusu

Eğitimde veli-öğretmen ilişkisinin çatışma yerine iş birliği temelinde kurulması gerektiğini belirten Kılıç, velilerin çocuklarının yaptığı hataları görmezden gelmek yerine öğretmenlerle birlikte çözüm aramasının önemine değindi.

Öğretmenin öğrenciyi uyarmasının veya okul disiplinini uygulamasının veli tarafından çocuğa yönelik bir düşmanlık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Kılıç, öğretmenin öğrencinin karşısında değil, geleceği için yanında olduğunu ifade etti.

“Okullara yeniden ciddiyet kazandırılmalı”

Okullarda disiplinin yeniden güçlendirilmesi gerektiğini savunan Kılıç, eğitim kurumlarının yalnızca akademik bilgi verilen yerler olmadığını söyledi. Kılıç, okulların aynı zamanda çocukların sorumluluk, saygı, ahlak ve toplumsal değerleri öğrendiği alanlar olduğunu belirtti.

Öğretmenlerin gereksiz bürokratik yüklerinin azaltılması, barınma ve ulaşım gibi temel sorunlarının çözülmesi ve sınıf içindeki otoritelerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, eğitimcilerin mesleki itibarlarının korunması çağrısında bulundu.

“Öğretmeni korumadan eğitimi kurtaramazsınız”

Türkiye’nin geleceğinin eğitimden geçtiğini belirten Burhan Kılıç, öğretmen ve öğrenciyi merkeze alan bir eğitim anlayışına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kılıç, öğretmenin itibarının korunması ve eğitimcilerin güven içerisinde görev yapmasının eğitimde başarı açısından önemli olduğunu vurgulayarak açıklamasını tamamladı.

KPSS Alan Bilgisi Bitti! Şimdi Gözler Bu Tarihe Çevrildi
KPSS Alan Bilgisi Bitti! Şimdi Gözler Bu Tarihe Çevrildi
İçeriği Görüntüle

“Öğretmeni korumadan eğitimi kurtaramazsınız” mesajı veren Kılıç, öğretmenlerin kendilerini sürekli şikâyet, iftira veya saldırıların hedefi olarak görmeleri halinde eğitim sürecinin de bundan olumsuz etkileneceğini ifade etti.

Malatya’daki eğitim gündemine ilişkin gelişmeleri ve Malatya haberlerini takip etmeyi sürdürebilirsiniz.

Muhabir: Haber Merkezi