Tohma Kanyonu’nun tam ortasında bulunan ve ‘saklı cennet’ olarak adlandırılan Kudret Havuzu gerek manzarası gerekse doğal yapısı dolayısıyla vatandaşların tatil rotası içerisinde bulunuyor. Şifalı olduğuna inanılan Kudret Havuzu, yılın 4 mevsimi 22 derece sıcaklığı ve kükürtlü yapısıyla vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

 

İçerisinde birbirine bağlı üç bölümün bulunduğu havuz, yazın 22 derece olurken, bu sıcaklık kışın daha da yükseliyor. Yaz-kış yüzülebilen havuzun suyu, saat başı mağaralardan gelen doğal kaynak suyuyla yenileniyor. Herhangi bir kimyasal maddenin kullanılmadığı havuz, sadece suyu değil manzarasıyla da kentin en çok ziyaretçi ağırlayan turistik mekanları arasında yer alıyor.

 Tohma Kanyonu’nun tam ortasında bulunan ve ‘saklı cennet’ olarak adlandırılan Kudret Havuzu, gerek manzarası gerekse doğal yapısı dolayısıyla vatandaşların tatil rotası içerisinde bulunuyor. Doğal görünümü, şifalı termal suyu ile büyük ilgi gören havuz, kayalıkların arasından gelen suyun 80, 120 ve 150 santimetre derinliğindeki bölümleri doldurmasıyla oluşuyor. Kanyonun ortasındaki üç havuz, saat başı kendi kendini yenileyebiliyor. Klorun kullanılmadığı su, bütün doğallığıyla kendisini temizliyor.

İnanç turizminin en önemli duraklarından birisi olan Darende’yi ziyarete gelenler şifalı olduğuna inanılan Kudret Havuzu’nu mutlaka ziyaret listelerine ekliyor. Yaz kış girilebilen su, 22 derece sıcaklığıyla dikkat çekiyor.

Darende’nin en fazla ziyaretçi ağırlayan turistik mekanlarından biri olan Kudret Havuzu yaz aylarının sıcağından bunalan misafirlerine açık hava yüzme havuzu olarak hizmet veriyor. Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi civârında Tohma Kanyonu içerisinde yer alan Havuz; temizliği, doğal görünümü ve şifalı termal suyu ile her kesimden misafirin takdirini kazanıyor.

Ulusal basında da sıklıkla gündeme gelen havuz, Malatya ve Darende’nin en önemli câzibe merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Her yıl yüz binlerce misafir ağırlayan Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi civârında bulunan Havuz, aynı zamanda Külliye kültüründe yer alan Hamam geleneğini de modern bir anlayışla devam ettiriyor.

Bilindiği gibi yer altından fışkıran ve kaya­la­rdan çıkan termal sular, içerisinde bazı kimyevi maddelerin varlığı sayesinde bir takım hastalıklara karşı şifa vericidir. Bu sebeple ülkemizde bu sulardan istifade edilen yerlere; bazı yörelerde hamam, bazı yörelerde kaplıca, bazı yörelerde ise ılıca denilmektedir. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığınca yapılan testlerde Termal özellikler gösteren Kudret Havuzu‘nun bazı cilt rahatsızlıkları başta olmak üzere romatizma hastalarına şifalı olduğu fayda gören misafirler tarafından dile getirilmektedir. Ayrıca doğal manzarası ve suyun ferahlatıcı etkisi ile çağımızın hastalığı stres için de olumlu etkileri bulunmaktadır.

5 Mayıs Koç Burcu Günlük Burç Yorumları
5 Mayıs Koç Burcu Günlük Burç Yorumları
İçeriği Görüntüle

“Darende Tarihi” adlı eserde belirtildiğine göre  Havuz hakkında resmi kayıtlarda yer alan bilgiler 1530’lu yıllara kadar gitmektedir. Bu yıllarda buranın hamam olarak kullanıldığı, elde edilen gelirlerin de buranın ve Şeyh Hamid-i Veli Zaviyesinin ihtiyaçlarına harcandığı belirtilmektedir. Eserde şu bilgilere yer verilmiştir:

“Kayıtlara göre, 1530’da Hamid-i Veli zaviyesi vakfının 700 akçe yıllık geliri vardı. Bu gelirin 50 akçesi Halveti sufilerine ait evlerden; 50 akçesi halvethane yanında bulunan bağdan; 200 akçesi Şaab vadisinde bulunan bir bağdan; 400 akçesi de Hasan, Beşir ve Bali’nin tasarrufundaki “Yukarı hamam” ya da muhtemelen bu günkü adı ile Kudret  hamamı olarak bilinen hamamın mukataa gelirinden elde edilmekteydi.”

Kaynaklarda da belirtildiği üzere burası eski dönemlerde hamam olarak kullanılmıştır. Osmanlı kültüründe de yer aldığı üzere büyük camilerin etrafına medrese, zaviye ve hamam inşa edilerek bir külliye oluşturulurdu. Böylece buralara gelen insanların ihtiyacı olabilecek her türlü imkanlar hazırlanmış olurdu. Bu sebeple bu bölge kaynaklarda Kudret Hamamı olarak anılmaktadır.

Muhabir: Ferdi Durdu