Darende Kanyonu aslında geçişi olmayan bir kanyondur. Ancak kanyonun birçok yerine tahta yollar yapılmıştır. Toplam uzunluğu 1,5 kilometre olan kanyonun içinde belediye belli noktaları piknik alanı olacak şekilde düzenlemiştir. Kanyonun dik duvarları arasında yapılan bir yürüyüş kolay ama çok keyiflidir.
YEŞİLLE MAVİNİN BULUŞTUĞU YERE HAYRAN KALACAKSINIZ
Darende Somuncu Baba Camii ile Taş Köprü arasında yer alan Tohma Çayı Kanyonu, etrafı çevrili dağların arasında yeşille mavinin en iyi buluştuğu yer olarak eşsiz bir güzelliğe sahip.
Tohma Çayı Kanyonu yılın dört mevsimi ziyaretçilerine poz veriyor. Fotoğrafçıların deklanşörlerinin vazgeçilmesi olan kanyon, yürüyüşçülerin vazgeçilmez rotaları arasında yer alıyor.
Tohma’nın her iki yamacında dik kayalıklar bulunuyor. Sarp bir vadi biçiminde olan kanyon, yılın dört mevsimi ziyaretçilerini ağırlıyor. Tohma Çayı, Sivas'tan doğup, Malatya topraklarında Karakaya Barajına dökülen, Fırat Nehri'nin önemli bir kolu olması nedeniyle önemli bir akarsu.
Tohma Çayı Darende'den geçerken 20 kilometre uzunluğunda kanyon vadi oluşturmaktadır. Kayalıklar üzerindeki doğal oyuklar ve mağara şeklindeki kısımlar dikkati çekmektedir. Alanda rafting, trekking, foto safari ve tırmanış gibi etkinlikler yapılmaktadır. Tohma Çayı yukarı havzasında, 100-150 metre kadar gömük menderesler oluşturmuştur.
YAZ-KIŞ 22 DERECE
Kanyon rotasında şifalı olduğuna inanılan Kudret Havuzu, yılın 4 mevsimi 22 derece sıcaklığı ve kanyonun ortasındaki görüntüsüyle ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor.
Tohma Kanyonu içerisinde yer alan ve şifalı olduğuna inanılan Kudret Havuzu, yılın 4 mevsimi 22 derece sıcaklığı ve kükürtlü yapısıyla vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.
İçerisinde birbirine bağlı üç bölümün bulunduğu havuz, yazın 22 derece olurken, bu sıcaklık kışın daha da yükseliyor. Yaz-kış yüzülebilen havuzun suyu, saat başı mağaralardan gelen doğal kaynak suyuyla yenileniyor. Herhangi bir kimyasal maddenin kullanılmadığı havuz, sadece suyu değil manzarasıyla da kentin en çok ziyaretçi ağırlayan turistik mekanları arasında yer alıyor.
Tohma Kanyonu’nun tam ortasında bulunan ve ‘saklı cennet’ olarak adlandırılan Kudret Havuzu, gerek manzarası gerekse doğal yapısı dolayısıyla vatandaşların tatil rotası içerisinde bulunuyor. Doğal görünümü, şifalı termal suyu ile büyük ilgi gören havuz, kayalıkların arasından gelen suyun 80, 120 ve 150 santimetre derinliğindeki bölümleri doldurmasıyla oluşuyor. Kanyonun ortasındaki üç havuz, saat başı kendi kendini yenileyebiliyor. Klorun kullanılmadığı su, bütün doğallığıyla kendisini temizliyor.
SOMUNCU BABA TÜRBESİ İNANÇ TURİZMİNİN MERKEZİ
Havuzları geçtikten yaklaşık 100 metre sonra Somuncu Baba’ya varılmaktadır. Somuncu Baba olarak da bilinen Şeyh Hamid-i Veli’nin asıl ismi Hamid Hamidüddin’dir ve Yıldırım Bayezid zamanında yaşamıştır. Burası küçük bir yerleşim merkezidir. Bölgede yetişen ve yapılan ürünlerin sergilendiği küçük bir pazar da bulunmaktadır. Somuncu Baba Türbesi’nin olduğu yerde bir de müze bulunmaktadır. Müzede etnografyadan paleontolojiye kadar birçok eser sergilenmektedir.
Yüzyıllar boyunca bir kültür ve ticaret merkezi olan Darende; tarihi, doğası, kültürü ve turizm potansiyeliyle ön plana çıkmaktadır. Malatya’nın özellikle turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Darende, inanç turizmi açısından her yıl büyük ilgi görmektedir.
Darende ilçesinde ziyaretçilerin en uğrak yeri ise Somuncu Baba Türbesi ve Camii’dir. Asıl adı Hamid Hamidüddin olan ve “Somuncu Baba” adı ile bilinen, Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid zamanında yaşamış, Şeyh Hamid-i Veli’nin kabrinin bulunduğu cami 14’üncü yüzyıl eseridir. Anadolu’ya manevi fetih için gelen Somuncu Baba’nın (1412) son ve ebedi ikametgâhı olmuştur. Türbesi, cami içerisinde yer almaktadır.
Uzun yıllar burada imam-hatiplik görevinde bulunan ve Camiinin hizmetlerini yerine getiren Osman Hulusi Efendi’nin vefatından sonra 90’lı yıllarda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla türbe ve çevresi genişletilmiş ve külliye olmuştur. Türbe bölümü, Hazire bölümü, ek Cami ve Yeni Cami bölümleri, müze, kütüphane, Balıklı Havuz ve avludan oluşan külliye, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Somuncu Baba Külliyesini ziyarete gelen misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayacakları ve zaman geçirebilecekleri sosyal alanlar Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından yaptırılmıştır. Külliye’nin her türlü ihtiyacı, bakım-onarım ve çevre düzenlemeleri de Hulusi Efendi Vakfı tarafından karşılanmaktadır.