Malatya'da İsyan Ettiren Tablo! 19 Yaşındaki Gencin Hayatı Jeneratöre Bağlı...
Malatya'da İsyan Ettiren Tablo! 19 Yaşındaki Gencin Hayatı Jeneratöre Bağlı...
İçeriği Görüntüle

Malatya'da kayısı hasadı sezonu sona yaklaşırken, Akçadağ ilçesinde ortaya çıkan sıra dışı görüntü üreticilerin de dikkatini çekti. Develi Mahallesi'nde bulunan bir kayısı bahçesinde, bir yandan hasat edilmeye hazır meyveler dalları süslerken diğer yandan yeniden oluşan çağlalar görülmeye başladı. Aynı ağaçta farklı gelişim dönemlerindeki meyvelerin bulunması, uygulanan "kış aşısı" yönteminin etkisini gözler önüne serdi.

Kayısı 3-2

Son yıllarda sık sık yaşanan ilkbahar donları nedeniyle büyük kayıplar yaşayan üreticiler, ürünlerini koruyabilmek adına alternatif yöntemler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda denenen kış aşısı uygulamasıyla kayısı ağacının gelişim süresi bilinçli olarak geciktiriliyor. Böylece çiçeklenme ve meyve oluşumu don riskinin azaldığı döneme kaydırılarak ürün kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bahçede yapılan ilk denemenin olumlu sonuç verdiğini belirten üretici Cengiz Duran, yöntemin beklentilerini karşıladığını söyledi. Duran, uygulama sayesinde ağaçlarda yeniden çağla oluştuğunu belirterek, amaçlarının kayısı hasadını ekim ayının ilk haftasına kadar ertelemek olduğunu ifade etti.

Kayısı 2-5

Her yıl yaşanan zirai don olaylarının üreticiyi ciddi şekilde etkilediğini dile getiren Duran, meyvenin daha geç gelişmesiyle çiçek ve tomurcukların don tehlikesinden korunabileceğini düşündüklerini kaydetti. İlk uygulamadan elde edilen sonuçların umut verici olduğunu belirten Duran, çalışmayı daha fazla ağaçta denemeyi planladıklarını, başarılı sonuçların devam etmesi halinde ise yöntemi tüm bahçeye yaymayı amaçladıklarını söyledi.

Uzmanlar ise yöntemin bilimsel olarak da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerken, başarılı olması halinde kış aşısı uygulamasının özellikle zirai donun sık görüldüğü bölgelerde kayısı üretimi için yeni bir alternatif oluşturabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: İHA