Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 6 bin ton kapasiteli kuru kayısı lisanslı deposunda incelemelerde bulunarak yeni sezonla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özcan, ova kesimlerinde yaş kayısı hasadının tamamlanmasına çok az kaldığını, yüksek rakımlı bölgelerde ise hasadın ağustos ayının sonuna kadar sürebileceğini belirtti.

Hasadın hız kazanmasıyla birlikte üreticilerin kuruttukları kayısıları depolamaya başladığını ifade eden Özcan, Malatya'da biri 6 bin ton kapasiteli Organize Sanayi Bölgesi'nde, diğeri de Yaka Mahallesi'nde 5 bin ton kapasiteli olmak üzere iki lisanslı deponun aktif olarak hizmet verdiğini söyledi.

Malatya'da Altın Fiyatları Yenilendi! Çeyrek ve Gram Altında Son Rakamlar Açıklandı
Malatya'da Altın Fiyatları Yenilendi! Çeyrek ve Gram Altında Son Rakamlar Açıklandı
İçeriği Görüntüle

Özcan 2

"Üretici Ürününü Hemen Satmak Zorunda Değil"

Lisanslı depoların üreticilere önemli avantajlar sağladığını vurgulayan Özcan, ürünlerin modern ve güvenli koşullarda muhafaza edildiğini belirterek, "Üreticilerimiz hasat ettikleri ürünü piyasa şartlarına göre değerlendirebilir. Ürününü hemen satma zorunluluğu yaşamadan uygun zamanı bekleyebilir. Lisanslı depolar bu anlamda üreticimizin en önemli güvencelerinden biridir" ifadelerini kullandı.

Devlet Desteklerinden Yararlanma İmkânı

Depolarda hem elektronik ürün senedi (ELÜS) sistemi hem de serbest depolama uygulamasının bulunduğunu aktaran Özcan, ELÜS kapsamında depolanan ürünler için üreticilerin nakliye, kira, KDV desteği ve düşük faizli kredi gibi birçok devlet teşvikinden yararlanabildiğini söyledi.

Özcan ayrıca lisanslı depoların ürün alımı yapan ya da fiyat belirleyen kuruluşlar olmadığının altını çizerek, bu tesislerin temel görevinin ürünlerin kalite kaybı yaşamadan korunmasını sağlamak ve üreticilerin devlet desteklerine erişimini kolaylaştırmak olduğunu dile getirdi. Ürün alımı ve taban fiyat uygulamalarının ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alacağı kararlar doğrultusunda yürütüldüğünü ifade etti.

Özcan 3

20 Bin Tonu Aşan Ürün Hareketliliği

2020 yılından bu yana Malatya'daki iki lisanslı depoda toplam 20 bin tonun üzerinde kuru kayısı işlem gördüğünü belirten Özcan, 2024 sezonunda depolarda muhafaza edilen ürünlerden yaklaşık 250 milyon dolarlık ekonomik değer oluşturulduğunu söyledi. 2025 yılında yaşanan zirai dona rağmen lisanslı depoların sektör açısından kritik bir güvence olmaya devam ettiğini vurguladı.

Üreticilere Davet

Ramazan Özcan, Malatya'nın dünya kuru kayısı üretimindeki lider konumunu koruyabilmesi için lisanslı depoların daha etkin kullanılması gerektiğini belirterek, tüm üreticilere ürünlerini güvenli koşullarda muhafaza edebilecekleri lisanslı depolardan yararlanma çağrısında bulundu.

Kaynak: İHA