Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında uygulanacak idari para cezalarını yeniden belirledi. Malatya dahil 81 ilde geçerli olacak yeni düzenlemeyle birlikte, çevre kirliliğine neden olan ihmallere karşı taviz verilmeyecek. Özellikle tarımsal alanlarda uygulanan hatalı yöntemler için cezalar katlanarak artacak.
Anız Yakmanın Bedeli Ağırlaştı
Yeni tebliğe göre, toprak verimliliğini öldüren ve hava kirliliğine neden olan anız yakma fiili için dekar başına 700 TL ceza kesilecek. Ancak bu ceza, bölgenin hassasiyetine göre değişecek.
Sulak Alan ve Orman Yakınlarına 5 Kat Ceza!
Eğer anız yakma işlemi;
-
Ormanlara komşu alanlarda,
-
Sulak alanların yakınında veya
-
Meskun mahallerde (yerleşim yerlerinde) gerçekleştirilirse, uygulanan ceza tutarı tam 5 kat artırılacak.
Tekrarlanan Hatalara Katlamalı Ceza
Düzenleme sadece ilk ihlali değil, süreklilik arz eden kirliliği de hedef alıyor. Cezaların 3 yıl içinde tekrarı halinde:
-
İlk tekrarda: Ceza tutarı bir kat artırılarak uygulanacak.
-
İkinci ve sonraki tekrarlarda: Ceza miktarı tam 2 katı olarak tahsil edilecek.
Denetimler Sıkılaştırılacak
Malatya İl Çevre Müdürlüğü ekiplerinin, 2026 yılı boyunca özellikle tarım arazilerinde ve orman sınırlarında denetimlerini artırması bekleniyor. Vatandaşların ve üreticilerin yüksek cezalarla karşılaşmamaları için yeni tebliğdeki kurallara titizlikle uymaları istendi.




