1990’lı yıllarda Şiir Defteri adıyla aylık bir şiir dergisi yayımlayan şair, Çal Emmioğlu Çal adlı şiiriyle ikinci kez geniş kitleler tarafından tanınmıştır. Şemsi Belli uluslar arası düzeyde tanınmış bir Malatyalı şairimizdir. Anayasso şiiri, günümüzde kangren haline gelen Doğu sorununa parmak basan ve Zap suyu üzerine köprü yapılmasını sağlayan bir şiirdir. Ne yazık ki, günümüzde eserlerinin yeni basımları yapılmadığı için eski ününü kaybetmeye yüz tutmuştur. Daha önce, Cem Yalçınkaya müstearıyla yeğeni Necati Dikmen Anayaso Şairi Şemsi Belli (1970) adlı kitapla onu edebiyat tarihine mal etmiş; son yıllarda ise, Edebiyat öğretmeni Melih Yılmaz, şairi geniş kitlelere tanıtmak için yeni bir eser hazırlamıştır: Şemsi Belli, Hayatı, Sanatı, Eserleri, (Malatya Kitapları, Malatya 2015). Süleyman Özerol’un şairi konu alan Bir Deli Rüzgar (2015) adlı eseri de yayımlanmıştır.

1960’lı yıllardan sonra ilimizi zaman zaman ziyaret eden Tahir Kutsi Makal’ın “ben şiir yazmayı Yeni Cami’nin avlusunda bir köylü kadından öğrendim.” cümlesi oldukça anlamlıdır. Gurbetteki kocasından gelen mektubu kendisine okutup cevabını yazdıran Akçadağlı kadın, Makal’ın yazdığı mektubu beğenmez ve şu maniyi de mektuba eklemesini ister:
Akçadağ’da karı buza döndürme
Yaktın yüreğimi köze döndürme
Demişsin ki ilkbaharda gelirim
Mevla’yı seversen güze döndürme.
Öğretmen olarak ilimizde bulunmuş olan Veysel Çolak, bu yıllarda kaleme aldığı şiirlerini Günlerin Yağmurunda (1980) adlı kitapta toplamıştır. Hekimhan Destanı adlı şiiri bu eserde yer almaktadır.
1980’den sonra Mehmet Yardımcı, Bahaettin Karakoç, Yavuz Bülent Bakiler, Nüzhet Erman, Nurullah Genç gibi ünlü şairler ilimizde çeşitli vesilelerle bulunmuş ve ayrıca ilimizle ilgili metinler kaleme almıştır.
Bu yıllarda Rıza Beşer, Ahmet Şentürk, Hüseyin Çolak, Mehmet Gülseren, Tahir Abacı, Mehmet Kıyat, Adil Akkoyunlu, Hasan Basri Tuncel, Celal Yalvaç… gibi isimler, çeşitli dergi, gazete ve kitaplarda şiirlerini yayımlamıştır.
Eğitimci kimliğiyle tanıdığımız ve 10’dan fazla eseri bulunan Rıza Beşer, şiirlerini, Gönül Çırpınışları (1940), Bayrağım ve Yurdum (1946), Sadaka (1947), Beyanname (1949), Yaşam Türküsü (1984) adlarıyla yayımlamıştır. (23)
Ahmet Şentürk şiirlerini, Teru (1972) adıyla, Mehmet Gülseren, İlahiler (1993,2011), Çoban (2002),Dağlar ve Çoban (2009), Gönülden Doğanlar (2002),Aldatma Beni (2011) adlarıyla yayımlamıştır. Şentürk’ün Bütün Şiirleri, MAD tarafından, Hüseyin Çolak’ın şiirleri ise, kızı tarafından basıma hazırlanmıştır. Bu eserlerin de en yakın zamanda yayımlanması temennimizdir.
Şükrü Erdoğan Ulu, Darende Şairleri Antolojisi (1950) ile tanıdığımız şairin özgün şiirleri, Kavrayış; Hazin Manzara (1986);İnsanlığa Sesleniş; Uygarlığa İslamiyetin Katkısı (1993);Yeni Tür Mevlid-i Nebevi (1993); Ayıntap Nasıl Gazi Oldu? adlı eserleri bulunmaktadır.

23. Ahmet Özdemir, Hayatı, Sanatı ve Eserleriyle Rıza Beşer, İst. 2005.