Ahilik Haftası kapsamında Malatya’da esnaf ve sanatkârların sorunları ile mesleki eğitim konusu gündeme geldi. BBP Malatya İl Başkanı Yüksel Duman ve parti yöneticileri, MESOB Başkanı Şevket Keskin’i ziyaret ederek bir süre görüştü.
Ziyarette esnafın yaşadığı sorunların çözümü, siyasi temsilcilerin bu konudaki rolü, çıraklık kültürünün geleceği ve işletmelerin kalifiye eleman ihtiyacı üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Keskin: “Siyasiler Biraz Daha Bu İşin Üzerine Eğilmeli”
MESOB Başkanı Şevket Keskin, BBP Malatya İl Başkanı Yüksel Duman ve beraberindeki yöneticilerin esnaf camiasından gelmeleri nedeniyle sektörde yaşanan sorunları yakından bildiklerini söyledi.
Esnafın taleplerinin daha üst düzeyde gündeme taşınması gerektiğini belirten Keskin, siyasetçilerin sorunların çözümü konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.
Keskin, “Siyasiler biraz daha bu işin üzerine eğilmeli. Yukarıda ses getirmesi lazım” diyerek, yerelde çözülemeyen sorunların siyasi temsilciler aracılığıyla ilgili mercilere aktarılmasının önemine dikkat çekti.
Duman ile uzun yıllar esnaf camiasında birlikte çalıştıklarını da hatırlatan Keskin, MESOB’un siyasi partiler karşısındaki konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Burası Siyaset Üstü Bir Yer”
MESOB’un farklı siyasi görüşlere sahip esnafları bünyesinde barındırdığını belirten Keskin, kişisel siyasi tercihlerin kurumun sorumluluğundan ayrı tutulması gerektiğini söyledi.
Keskin, “Burası siyaset üstü bir yer. Biz hiçbir partinin arka bahçesi, yan bahçesi yıllarca olmadık” ifadelerini kullandı.
Esnafın bireysel olarak farklı siyasi parti veya liderlere yakınlık duyabileceğini belirten Keskin, MESOB’un kurumsal olarak partiler üstü konumunu koruduğunu ifade etti.
Duman: “Çıraklık Kültürü Zayıflıyor”
BBP Malatya İl Başkanı Yüksel Duman ise esnaf camiasıyla bağının çıraklık dönemine kadar uzandığını belirtti. Keskin’in uzun yıllardır esnafın temsilciliğini yaptığını söyleyen Duman, siyasi çalışmaları kapsamında esnaf odalarını ziyaret ettiklerini aktardı.
Çıraklık kültürünün zaman içerisinde zayıfladığını savunan Duman, yalnızca üniversite sayısının artırılmasının gençlerin geleceği açısından yeterli olmadığını ifade etti.
Duman, “210 tane üniversite açmak marifet değil” diyerek, gençlerin meslek sahibi olmalarını sağlayacak uygulamalı eğitim modellerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
“Biz Kalifiye Eleman Arıyoruz”
Gençler arasında işsizliğin bulunduğunu, buna karşılık işletmelerin yetişmiş çalışan bulmakta zorlandığını belirten Duman, özellikle bazı meslek dallarında eleman ihtiyacının devam ettiğini dile getirdi.
Duman, “Biz kalifiye eleman arıyoruz” sözleriyle kaynakçı, mobilya çırağı ve kaporta ustası gibi mesleklerde çalışan ihtiyacına dikkat çekti.
Organize sanayi bölgesindeki işletmelerin yanı sıra şantiye ve inşaatlarda da usta ihtiyacının bulunduğunu belirten Duman, gençlerin eğitim sürecinde meslek edinmelerinin hem kendileri hem de işletmeler açısından önemli olduğunu söyledi.
Gençler İçin Haftanın 4 Günü İş, 1 Günü Okul Önerisi
Duman, gençlerin teorik eğitim ile iş yerindeki uygulamayı bir arada sürdürebileceği bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Önerilen modelde gençlerin 15 yaşından itibaren mesleki eğitime yönlendirilmesi ve 19 yaşına kadar meslek öğrenmesi hedefleniyor. Duman, “15 yaşında gönderin. Biz 19’a kadar eğitelim” ifadelerini kullandı.
Model kapsamında gençlerin haftanın dört günü iş yerinde, bir günü ise okulda eğitim görmesi öneriliyor. Duman, lise eğitiminin ardından üniversite döneminde de teorik eğitim ile iş yeri uygulamasının birlikte yürütülebileceğini belirtti.
Üniversite aşamasında haftanın bir günü teorik eğitim, dört veya beş günü ise iş yerinde uygulama yapılmasını öneren Duman, böylece gençlerin hem meslek öğrenebileceğini hem de eğitimlerini sürdürebileceğini ifade etti.
Duman, teorik bilgilerin okulda, mesleki pratiğin ise iş yerinde öğrenilmesi gerektiğini belirterek hazırladıkları modelin gençlerin meslek sahibi olmasına katkı sağlayabileceğini söyledi.
Malatya’da esnaf, ekonomi ve kent gündemindeki gelişmeleri takip etmek için Malatya haber içeriklerimizi takip edebilirsiniz.




