Malatya'nın Battalgazi ilçesi Alacakapı Mahallesi'nde bulunan Arapoğlu Han, tarihi ticaret yollarının izlerini günümüze taşıyan önemli yapılardan biri olarak öne çıkıyor. Malatya Kültür Envanteri'nde yer alan hanın, 19. yüzyılın sonlarında inşa edildiği ve Geç Osmanlı mimarisinin bölgedeki dikkat çeken örnekleri arasında gösterildiği belirtiliyor.

Tescilli kültür varlığı statüsündeki yapı, geçmişte Malatya yolu üzerinde konaklama ve ticaret amacıyla kullanılan hanlardan biri olarak hizmet verdi. Kültür Envanteri kayıtlarına göre Arapoğlu Han, 15 Aralık 2011 tarihinde "2. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tescil edilerek koruma altına alındı.

Yolcuların ve Kervanların Uğrak Noktasıydı

Kaynaklarda yer alan bilgilere göre, Eski Malatya'da geçmişte üç han bulunduğu belirtilirken bunlardan yalnızca ikisi günümüze ulaşabildi. Yaklaşık 1850 yılında inşa edildiği değerlendirilen Arapoğlu Han'ın subasman seviyesine kadar taş, üst bölümlerinde ise ahşap hatıllı kerpiç malzeme kullanıldığı ifade ediliyor.

U planlı olarak inşa edilen yapının avluya açılan çift kanatlı ana giriş kapısı bulunuyor. Avlunun doğu ve batı yönlerinde sıralanan mekânların bir bölümünün yolcuların konaklaması, diğer bölümünün ise kervan hayvanlarının barınması ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanıldığı belirtiliyor. Yapının yanında yer alan ve "dükkan" olarak adlandırılan bölümün ise günümüzde aktif olarak kullanılmadığı kaydediliyor.

Tarihi Dokusunu Büyük Ölçüde Koruyor

Arapoğlu Han'ın oda düzeni günümüzde de büyük ölçüde korunmuş durumda. Odalarda bulunan nişler, ocak bölümleri ve geleneksel mimariyi yansıtan detaylar yapının özgün karakterini gözler önüne seriyor. Üst katın ise geçmişte konut olarak kullanıldığı biliniyor.

Yaklaşık bir buçuk asırdır ayakta kalan Arapoğlu Han, Battalgazi'nin tarihi kimliğini yansıtan önemli eserlerden biri olmayı sürdürüyor. Kültürel mirasın korunması açısından önemli bir değer taşıyan tarihi yapı, tarih ve kültür turizmine ilgi duyan ziyaretçilerin de ilgisini çekmeye devam ediyor.

Antika Tutkunları Kongre Ve Kültür Merkezi’nde Buluştu!
Antika Tutkunları Kongre Ve Kültür Merkezi’nde Buluştu!
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Sedanur Kahraman