Malatya’da yaz mevsiminin sonlarına yaklaşılmasıyla birlikte evlerde kış hazırlığı telaşı da başlıyor. Bugün marketlerde hazır olarak bulunan pek çok ürünün geçmişte evlerde hazırlanıp kilerlerde saklanması, kentte yaşayan ailelerin hafızasında önemli bir yer tutuyor.

Kiler kültürü, Malatya’da yalnızca yiyeceklerin biriktirildiği bir alan değil; yazın emeğinin kışın sofraya taşınmasını sağlayan geleneklerden biri olarak öne çıkıyor.

Kış Gelmeden Kilerlerde Yer Açılıyor

Malatya’da geleneksel kış hazırlıklarının başında pestil, pekmez ve reçel geliyor. Yaz aylarında hazırlanan ürünlerin yanı sıra kuru kayısı, ceviz, üzüm ve kuru erik gibi ürünler de kış aylarında tüketilmek üzere saklanıyor.

Özellikle Malatya denildiğinde akla gelen kuru kayısı, bu hazırlıkların en dikkat çeken ürünlerinden biri. Yazın değerlendirilen ürünler, kış boyunca kahvaltılardan ara öğünlere kadar sofralarda yer buluyor.

Ancak kiler kültürü yalnızca kurutmalıklarla sınırlı kalmıyor.

I M G 9905

Malatya’da Bulgur Ve Tarhana Hazırlığı

Kışlık hazırlıkların önemli parçalarından biri de bulgur. Geleneksel yöntemde buğday kaynatılıyor, ardından kurutuluyor ve değirmende öğütülerek farklı yemeklerde kullanılabilecek hale getiriliyor.

Hazırlanan bulgur, kış boyunca pilavdan kısıra ve köfte çeşitlerine kadar birçok yemeğin temel malzemelerinden biri oluyor.

Bir diğer geleneksel ürün ise Malatya tarhanası. Yoğurt ve buğdayla hazırlanan tarhana, belirli bir sürecin ardından güneşte kurutuluyor. Böylece yaz aylarında yapılan hazırlık, kışın sıcak bir çorba olarak sofraya geliyor.

I M G 9914

Tandır Ekmeği Aylar Sonra Da Sofrada

Malatya’nın geleneksel kiler kültüründe tandır ve yufka ekmeğinin de ayrı bir yeri bulunuyor.

Geleneksel yöntemlerle hazırlanan ekmekler kuru ve uygun koşullarda muhafaza edildiğinde uzun süre tüketilebiliyor. Böylece yaz aylarında yapılan ekmek hazırlığı, kış aylarında ailelerin mutfak yükünü de azaltıyor.

Salça, un ve diğer temel erzaklar da kış gelmeden önce hazırlanan ürünler arasında bulunuyor. Geçmişte ise elma ve armut gibi meyvelerin serin ve kuru alanlarda korunması, kış boyunca tüketilebilmesi açısından önemli bir yöntem olarak kullanılıyordu.

I M G 9910

Bir Kiler, Bir Evden Fazlasını Anlatıyor

Bugün yaşam biçimi değişse de Malatya’nın kiler kültürü tamamen unutulmuş değil. Yazın hazırlanan ürünlerin kışın tüketilmesi, özellikle geleneksel mutfak alışkanlıklarını sürdüren ailelerde devam ediyor.

Pestilden pekmeze, kayısıdan bulgura, tarhanadan tandır ekmeğine kadar uzanan bu hazırlıklar, aslında Malatya mutfağının geçmişten bugüne nasıl taşındığını da gösteriyor.

Başkan Sadıkoğlu’ndan Malatya İş Dünyası İçin Kritik Mesaj! “Geleceğimizi Birlikte İnşa Edeceğiz”
Başkan Sadıkoğlu’ndan Malatya İş Dünyası İçin Kritik Mesaj! “Geleceğimizi Birlikte İnşa Edeceğiz”
İçeriği Görüntüle

Kilerlerde biriken her ürün, yalnızca kışın tüketilecek bir erzak değil; yaz boyunca verilen emeğin, aile içinde yapılan hazırlığın ve Malatya’nın geleneksel mutfak kültürünün bir parçası olarak dikkat çekiyor.

I M G 9915

Muhabir: Zeynep Baran