Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, öğrenci affının kapsamına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. 9 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, daha önce çıkarılan öğrenci aflarından yararlanmış olan öğrenciler de yeni aftan yararlanabilecek. Başvurular için son tarih ise 9 Aralık 2026 olarak belirlendi.

YÖK Başkanı Özvar, düzenlemenin daha önceki aflardan yararlanan öğrencileri de kapsadığını belirtti. Özvar, geçmişte öğrenci affına başvurmuş veya başvurmamış olmanın yeni aftan yararlanmaya engel oluşturmadığını ifade etti.

Düzenlemeden yaklaşık 500 bin ilişiği kesilmiş öğrencinin yararlanabileceği değerlendirilirken, halen öğrenci olan ve belirlenen süre içerisinde kaydını sildirerek aftan yararlanabilecek kişiler nedeniyle toplam sayının daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

Bu kapsam, Malatya'da üniversite eğitimini yarıda bırakmış veya çeşitli nedenlerle üniversiteyle ilişiği kesilmiş öğrenciler için de yeniden eğitim hayatına dönme fırsatı anlamına geliyor.

Başvuru İçin Son Tarih 9 Aralık

Öğrenci affından yararlanmak isteyenlerin **9 Aralık 2026'ya kadar** başvurularını yapması gerekiyor. Üniversiteler, başvuruların ardından öğrencilerin daha önce kayıtlı oldukları programlara dönüş işlemlerini gerçekleştirecek.

Milyonlarca Öğrencinin Beklediği Soruya Bakan Tekin’den Yanıt
Milyonlarca Öğrencinin Beklediği Soruya Bakan Tekin’den Yanıt
İçeriği Görüntüle

Programın kapatılmış olması veya artık öğrenci almaması halinde ise öğrenci, başarı sıralaması ve taban puanları dikkate alınarak eşdeğer bir programa yönlendirilebilecek. Eşdeğer program bulunamaması durumunda üniversiteler YÖK ile görüşerek öğrencinin mağduriyet yaşamadan eğitimine devam etmesini sağlayacak.

Düzenleme kapsamında yatay geçiş imkanı da bulunuyor. Ancak öğrencinin öncelikle ilişiğinin kesildiği programa veya uygun olması halinde eşdeğer bir programa kayıt yaptırması gerekiyor. Daha sonra başka bir üniversitedeki eşdeğer programa yatay geçiş başvurusu yapılabilecek.

Öğrencinin hangi sınıfa intibak edeceği de daha önce tamamladığı eğitim dikkate alınarak belirlenecek.

Bazı Suçlardan Hükümlüler Yararlanamayacak

Öğrenci affının kapsamı geniş tutulurken bazı suçlardan mahkum olanlar düzenlemeden yararlanamayacak. Terör suçu, kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ile uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından mahkum olanlar af kapsamı dışında tutuluyor.

Hukuka aykırı yollar veya sahte evrak kullanımı nedeniyle üniversiteyle ilişiği kesilen öğrenciler de düzenlemeden faydalanamayacak.

YÖK Başkanı Özvar, düzenlemenin bugüne kadar çıkarılan en geniş kapsamlı öğrenci aflarından biri olduğunu belirterek, üniversite eğitimine dönemeyen gençler için yeni bir kariyer fırsatı oluşturduğunu söyledi.

Malatya'da üniversite eğitimini yarıda bırakan, azami öğrenim süresi nedeniyle ilişiği kesilen veya geçmiş yıllardaki aflardan yararlanmış öğrenciler, şartları taşımaları halinde yeni düzenleme kapsamında yeniden yükseköğretime dönebilecek.

Özvar ayrıca, tıp ve diş hekimliği gibi uygulamalı eğitim içeren programlarda intörnlük aşamasına ulaşmış öğrenciler için özel düzenlemeler bulunduğunu belirtti.

Kaynak: AA