Gazetedeki köşemde topluma hizmet etmiş, sosyal yaşamda çeşitli roller üstlenmiş, güzel işler yapmış, kişileri yazmaktayım. Gün oldu edebiyat dünyamızdan, gün oldu sanat dünyamızdan, gün oldu spor dünyamızdan değerlerimizi yazdım gazetemizin bana ayrılan bu köşesinde. Bugün yine spor dünyamızdan birini yazacağım. Spor dünyamızdan bugün yazacağım kişi, önceki yazılarımda olduğu gibi aktif spor yaşamına nokta koymuş, jübilesini yapmış emektar bir sporcumuz değil. Bugünkü konuğum, sporun bir branşında aktif spor icra etmiş biri değil ama sporun tam içinde olan bir kişi. Deyim yerinde ise sporun tam göbeğinde olan bir kişidir, bugünkü kardeşimiz Ömer Dağdelen.

Ömer Dağdelen, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde yönetici kademesinde çalıştı uzun yıllar boyunca. Sporun, sporcunun dostu olarak güzel çalışmalarda bulundu 10 Ağustos 2021 tarihinde emekli olana dek.

2005 yılında atandığım TSF Malatya İl Temsilciliğim nedeniyle, 16 yıl boyunca birlikte çalıştık Ömer Dağdelen ile. Müdürlükte yüz yüze görüşmeler ile ve telefon görüşmeleri ile yapılması gerekenleri sürekli konuştuk. El birliği, işbirliği yaptık Ömer Beyle.

Spor İl Müdürümüz Ebu Bekir Kayhan’ın öncülüğünde güzel bir Satranç Merkezi oluşturuldu. Satranç Merkezinin oluşumuna Ömer Dağdelen ve yerine vekaleten atanan Spor Şube Müdürü Orhan Altay, Tesisler Müdürü Ahmet Yücel, Yeşilyurt İlçe Müdürü Mehmet Durmuş Özgül, Tesis Amiri Yalçın Aydın ile diğer çalışanlarımız her türlü katkıyı verdiler. Emeği geçen herkese TSF Başkanımız Sayın Gülkız Tulay başta olmak üzere tüm satranç ailemiz adına teşekkür ediyorum.

Yeni emekli olan Ömer Dağdelen ile yaptığımız görüşmede anlattıklarını kendisinden dinleyelim. “1974-75 Malatya Ticaret Lisesi mezunuyum. Sonra Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesini okudum. Milli Eğitim Bakanlığının açmış olduğu memuriyet sınavına girdim, sınavı kazandım. Malatya Halk Eğitim Merkezinde göreve başladım. Malatya Halk Eğitim Merkezinde yaklaşık 6 sene sosyal kültürel faaliyetler şubesinde tiyatro, halk oyunları, sanat müziği, halk müziği gibi dallarda her türlü faaliyetlere katıldım. Kurum değişikliği yoluyla, Valiliğin uygun görmesiyle Sosyal Yardımlaşma Vakfı Malatya Müdürlüğüne atandım. Burada 3 yıl müdürlük yaptıktan sonra, bakanlık tarafından Malatya Gençlik Merkezi Müdürlüğüne atamam yapıldı.

1997 yılında spor şube müdürü olarak gençlik sporda göreve başladım ve filen bu görevi devam ettirdim. Yaklaşık bir buçuk yıl süreyle vekâleten Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevini sürdürdüm. KYK ile kurumsal birleşmeden sonra da yine aynı şekilde spor şube müdürlüğünü yürüttüm. 10 Ağustos 2021 tarihinde de emekliye ayrıldım.

Memuriyete başladığımdan, emekli olduğum zamana dek çeşitli spor dallarında, spor branşlarında antrenörlük ve hakemliklerim oldu. Spor Müdürlüğünde idareci olduğumdan dolayı etik olmaz diye hakemliğin üstünde fazla durmadım. Hakemlik görevini fazla sürdürmedim. Yalnız, halk oyunlarındaki jüri görevimi devam ettirdim. Halk oyunlarını uzun bir süre bırakamadım. Diğer bir tutkum da futbol idi. Futbola Ataköy'de başladım. Ataköy serüvenim uzun sürmedi. Çünkü üniversiteyi kazanıp Ankara’ya gittim. Futbol aşkım, aktif sporcu olarak değil, tutku olarak devam etti. Diğer spor branşlarının hepsi bizim evladımız gibiydi.

Mesaimin son gününe kadar, spor faaliyetlerini ve spor aktivitelerini bir adım öne ilerletmek için elimden geleni yaptım. Bu çalışmalarımda spor kamuoyu, mesai arkadaşlarım, antrenörler, hakemler ve il temsilcileri ile birlikte uyumlu, verimli çalışmalar yürüttüm. Emeklilik hayatımdan sonra da spora hizmet etmeye, sporcu kazandırmaya devam etmek için gerek il müdürlüğümüz personeli ile gerek antrenörlerimizle, hülasa tüm spor camiası ile iletişimime devam edeceğim. Olimpiyatlarda Malatyalı sporcuların ülkemizi ve de ilimizi temsil ettiklerini görmem en büyük arzumdur.”

Ömer Bey’in söylediklerinin son bölümünü birlikte okuyalım. “1984-1993 yılları arasında Malatya Kayısı Festivalinde Eğlence komitesi ve Sünnet komitelerinde aktif olarak görev yaptım. Malatya’mızın sosyal, kültürel yönden gelişimi, kayısının gündemde tutulması ve tanıtımının yapılması için karınca kararınca katkı sunmaya çalıştım. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın katıldığı festivalde, komitede görev yapan arkadaşlarla birlikte çeşitli etkinlikler planladık. İstasyon Virajı’ndan Hükümet Meydanına (15 Temmuz Millet Meydanı) kadar, çeşitli illerden gelen ve Malatya’mızdan katılan Halk Oyunları topluluklarıyla o dönemin en büyük ‘Halay Grubunu’ oluşturduk. Buda öyle bir anıydı. Bu organizasyonlarda Kurumumuzda il müdürlüğü yapan Cengiz İnci abimizle de güzel çalışmalarımız oldu.

Malatyaspor’un bugün süper ligin muadili olan 1. ligde oynadığı dönemde, İnönü Stadyumunun protokol tribünü çok yetersizdi. A protokolünde 20 kişilik yer olup, protokolün toplam 90 civarında kapasitesi vardı. Malatya’mızda herkes kendini protokol bölümünde oturacak olarak görmesinden dolayı çok sıkıntı çekiyorduk. Emekli duayen müdürümüz Osman Çağlı (Mıh Osman) protokolde oturuyordu ama A protokolünü istiyordu. İl Müdürü Cengiz abi çok sıkıntı çekiyordu. Bir gün beni makama çağırdı. Osman Amcamız da müdür odasındaydı. Konu stadyumdaki protokol yeri idi. Osman amca, “Sen bana oturacağım yeri söyle” diyor başka bir şey söylemiyordu. İl Müdürü Cengiz abi de, “Müdür bey en münasip yerde oturacaksın diyor konu çözülmüyordu. Osman amca bana da nerede oturacağını sordu. Ben de, “Vali beyin hemen sağ tarafında oturacaksın” dedim. O hafta öyle idare ettik. Osman amca da Cengiz abi de teşkilatımıza büyük emek verdiler.

Mehmet Bayansalduz il müdürümüzün döneminde Kapalı Yüzme Havuzuna “Osman Çağlı Yüzme Havuzu” ismi verildi. İsim tabelasını çakma programından sonra Galatasaray Malatya müsabakası vardı, oraya geçildi. Mehmet Bey, stat hoparlöründen bu konuyu anons ettirdi. Bu anonsu Malatyaspor’un saha çıkışı anına denk getirmiş olduğundan dolayı seyirciler hep birden ayağa kalkarak büyük bir alkış tufanı patlattılar. Osman amca da foterini sallıyor, keyfinden dolayı duyduğu mutluluk yüzünden okunuyordu. Devre arasında Mehmet Bey, “Bir anons daha mı yapalım?” deyince çok büyük bir kahkaha tufanı koptu. Hepimiz çok mutlu olduk. Çünkü Osman abinin en mutlu günlerinden biriydi. Allah rahmet eylesin spor camiasının çok büyük değerleridir.”

Yazımı, Ömer Bey için bir veda gecesi düzenlendiğini duyumumu aktararak sonlandırmak istiyorum. Antrenörler, hakemler, sporcular, Malatya Gençlik ve Spor Müdürlüğünün tüm çalışanları ile tüm spor federasyonlarının il temsilcileri adına Ömer Dağdelen’e teşekkür ediyor, bundan sonraki hayatında mutluluklar temenni ediyorum.