Gaziantep’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrailli yetkililer hakkında yürütülen hukuki süreç gündeme geldi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına Sumud Filosu aktivisti gazeteci Yaşar Yavuz, Gaziantep Adliyesi’nden katıldı. Duruşmanın ardından adliye önünde basın açıklaması yapan Yavuz, 2025 yılında Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla çıktıkları yolculuk sırasında yaşadıklarını anlattı.

Sumud Filosu’nda Yaşadıklarını Anlattı

Yavuz, Global Sumud Filosu aktivistleri olarak 2025 yılının Eylül ayında Gazze’ye insani yardım ulaştırmak ve İsrail’in Gazze üzerindeki ablukasına dikkat çekmek amacıyla Akdeniz’e açıldıklarını belirtti.

Yavuz’un açıklamasına göre, 1 Ekim 2025 tarihinde uluslararası sularda seyir halindeyken İsrail güçleri gemilere müdahale etti. Gemilerin kontrolünün zorla ele geçirildiğini ve aktivistlerin alıkonulduğunu söyleyen Yavuz, daha sonra Aşdod Limanı’na götürüldüklerini ifade etti.

Burada saatler süren sorgulamaların ardından Negev Çölü’nde bulunan Ketziot Cezaevi’ne sevk edildiklerini belirten Yavuz, üç gün boyunca cezaevinde tutulduklarını söyledi.

Diyarbakır-Hani yolunda korkutan anlar! Seyir halindeki kamyonet alev topuna döndü
Diyarbakır-Hani yolunda korkutan anlar! Seyir halindeki kamyonet alev topuna döndü
İçeriği Görüntüle

“Hukuki Sürecin Takipçisiyiz”

Yaşar Yavuz, açıklamasında alıkonulma sürecinde fiziksel ve psikolojik kötü muamele, hakaret ve ölüm tehditlerine maruz kaldıklarını ileri sürdü. Bu nedenle İsrailli failler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirten Yavuz, bugün Gaziantep Adliyesi’nde görülen duruşmaya da bu sürecin bir parçası olarak katıldığını ifade etti.

Yavuz, Netanyahu ve İsrailli yetkililer hakkında yürütülen davanın takipçisi olduklarını belirterek, Netanyahu ve Ben-Gvir’in de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkındaki hukuki sürece dikkat çekti.

“Cezasızlık Dönemi Sona Ermeli”

Açıklamasında Gazze’de yaşananlara da değinen Yavuz, yalnızca kendilerinin yaşadığı olayların değil, Gazze’de sivillere yönelik olduğu iddia edilen eylemlerin de hukuk önünde değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Türkiye’nin Netanyahu ve İsrailli yetkililer hakkında yürüttüğü hukuki sürecin uluslararası alanda da karşılık bulması gerektiğini söyleyen Yavuz, uluslararası yargı mekanizmalarına çağrıda bulundu.

Yavuz, açıklamasının sonunda “Hukuku güçlülerin karşısında susturmayın” çağrısı yaparak, cezasızlığın gelecekte yeni suçların işlenmesine zemin hazırlayabileceğini savundu.

Kaynak: İHA