Türkiye’de hava yolu ulaşımına ilişkin 2026 yılının ilk 9 aylık istatistikleri açıklandı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün verilerini değerlendiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ocak-eylül döneminde Türkiye genelindeki havalimanlarında direkt transit yolcularla birlikte 193 milyon 156 bin 231 kişiye hizmet sunulduğunu bildirdi.

Açıklanan verilere göre iç hatlarda 81 milyon 709 bin 700, dış hatlarda ise 111 milyon 369 bin 604 yolcu kaydedildi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla iç hat yolcu trafiği yüzde 6,7, dış hat yolcu trafiği yüzde 0,5, direkt transit yolcular dahil toplam yolcu trafiği ise yüzde 2,9 arttı.

Türkiye genelinde ulaşılan yolcu sayısına dikkat çeken Uraloğlu, yılın ilk 9 ayında Türkiye nüfusunun iki katından fazla yolcuya hizmet verildiğini belirtti.

Eylül Ayında 25,6 Milyon Yolcu Taşındı

Havalimanlarında eylül ayı boyunca da yoğunluk yaşandı. Türkiye genelinde iç hatlarda 10 milyon 83 bin 933, dış hatlarda 15 milyon 510 bin 913 yolcuya hizmet verildi. Direkt transit yolcuların da dahil edilmesiyle toplam yolcu sayısı 25 milyon 603 bin 265'e ulaştı.

2025 yılının aynı ayıyla karşılaştırıldığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 5,9, dış hat yolcu trafiğinde yüzde 2 ve toplam yolcu trafiğinde yüzde 3,4 artış gerçekleşti.

Malatya’da Babasından Kalan Mirası Öyle Bir Şeye Dönüştürdü Ki! Bu Yıl 2 Ton Bekliyor...
Malatya’da Babasından Kalan Mirası Öyle Bir Şeye Dönüştürdü Ki! Bu Yıl 2 Ton Bekliyor...
İçeriği Görüntüle

Uçak trafiği de yılın ilk 9 ayında önemli bir hacme ulaştı. Türkiye genelindeki havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak sayısı iç hatlarda 757 bin 441, dış hatlarda 706 bin 574 olarak kaydedildi. Üst geçişler de dahil edildiğinde toplam uçak trafiği 1 milyon 854 bin 502 oldu.

İstanbul Havalimanı 64,5 Milyon Yolcuyu Ağırladı

Türkiye’nin en yoğun hava ulaşım merkezlerinden İstanbul Havalimanı, ocak-eylül döneminde 64 milyon 502 bin 869 yolcuya hizmet verdi. Bu yolcuların 13 milyon 565 bin 722’si iç hatlarda, 50 milyon 937 bin 147’si ise dış hatlarda seyahat etti. Aynı dönemde havalimanında toplam 414 bin 553 uçak trafiği gerçekleşti.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da hareketlilik sürdü. Yılın ilk 9 ayında 37 milyon 948 bin 837 yolcuya hizmet verilirken, iç hatlarda 17 milyon 465 bin 832, dış hatlarda ise 20 milyon 483 bin 5 yolcu kaydedildi.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ise genel havacılık faaliyetleri kapsamında ocak-eylül döneminde 20 bin 23 uçak trafiği gerçekleşti.

Turizm Bölgelerindeki Havalimanları Da Yoğunluk Yaşadı

Türkiye’nin turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında yılın ilk 9 ayında iç ve dış hatlarda toplam 49 milyon 630 bin 922 yolcu ağırlandı. Bu yolcuların 16 milyon 322 bin 19’u iç hatlarda, 33 milyon 308 bin 903’ü ise dış hatlarda seyahat etti.

Turizm merkezleri arasında Antalya Havalimanı 30 milyon 144 bin 861 yolcuyla öne çıktı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 10 milyon 266 bin 205, Muğla Dalaman Havalimanı’nda 4 milyon 571 bin 445, Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda 3 milyon 918 bin 114 ve Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nda 730 bin 297 yolcuya hizmet sunuldu.

Turizm bölgelerindeki havalimanlarında 9 aylık dönemde toplam 327 bin 525 uçak trafiği kaydedildi.

Malatya Havalimanı’nın 9 Aylık Rakamları Bekleniyor

Türkiye genelinde yolcu trafiğinin artış göstermesi, illerdeki hava ulaşımı verilerini de gündeme taşıdı. Malatya’da da havalimanının yılın ilk 9 ayında kaç yolcuya hizmet verdiği, kaç uçak seferinin gerçekleştirildiği ve geçen yılın aynı dönemine göre nasıl bir değişim yaşandığı merak ediliyor.

Malatya Havalimanı’na ilişkin kesin yolcu ve uçak trafiği rakamları, paylaşılan açıklamada ayrıca yer almadı. Bu nedenle kentteki 9 aylık hareketliliğin Türkiye geneliyle karşılaştırılabilmesi için DHMİ’nin Malatya Havalimanı’na ait dönemsel istatistiklerinin incelenmesi gerekiyor.

Türkiye genelinde 193 milyonu aşan yolcu sayısı ve büyük havalimanlarında kaydedilen hareketlilik, hava yolu ulaşımının yılın ilk 9 ayında ulaştığı büyüklüğü ortaya koydu. Malatya’ya ilişkin açıklanacak ayrıntılı veriler ise kentin hava ulaşımındaki hareketliliğin daha net değerlendirilmesini sağlayacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı