Asrın felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Malatya, sabah saatlerinde merkez üssü Battalgazi olan 5.6 büyüklüğündeki şiddetli depremle bir kez daha büyük bir panik yaşadı. Yerin sadece 7 kilometre derinliğinde gerçekleşmesi nedeniyle çevre illerden de hissedilen korkutucu sarsıntının ardından, gözler yerbilimcilerin yapacağı açıklamalara çevrildi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Malatya'daki sismik hareketliliğin perde arkasını değerlendirdi.

"Bağımsız Bir Deprem Değil, Enerji Transferi Sürüyor"

Battalgazi merkezli depremin 6 Şubat felaketlerinden bağımsız düşünülemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgedeki fay hareketliliğinin devam ettiğini belirtti. Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki gerilime dikkat çeken Tüysüz'ün uyarılarında şu başlıklar öne çıktı:

  • Sismik Hareketlilik Sürüyor: Malatya ve çevresi, 6 Şubat depremlerinin ardından hâlâ önemli bir enerji transferi ve sismik hareketlilik döngüsünün içerisinde bulunuyor.

  • Orta Büyüklükte Depremler Bekleniyor: Özellikle Malatya çevresindeki fay segmentleri, zaman zaman bu tarz orta büyüklükte depremler üretmeye devam edebilir.

  • Artçılar Sürecek: Ana sarsıntının ardından bölgede artçı sarsıntıların bir süre daha devam etmesi öngörülüyor.

    Malatya Valisi Seddar Yavuz'dan Deprem Sonrası Açıklama
    Malatya Valisi Seddar Yavuz'dan Deprem Sonrası Açıklama
    İçeriği Görüntüle

Malatyalılara 'Hasarlı Bina' Uyarısı

Depremin sığ bir noktada meydana gelmesinin hissedilme alanını ve şiddetini artırdığını belirten Tüysüz, yapı güvenliğine dikkat çekti. Vatandaşların resmi kurumların açıklamalarını yakından takip etmesi gerektiğini hatırlatan uzman isim, özellikle hasarlı raporu bulunan yapılara kesinlikle girilmemesi konusunda Malatyalılara hayati bir uyarıda bulundu.

Öte yandan, yaşanan büyük paniğin ardından AFAD ve ilgili devlet kurumlarının saha tarama çalışmaları kesintisiz devam ederken; resmi makamlara ulaşan herhangi bir can kaybı veya yıkım ihbarının bulunmadığı bildirildi.

Kaynak: MHA