Malatya, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde büyük yıkım yaşadı. Kent merkezi tamamen yok olan kent merkezinin yanı sıra Temelli, Sıtmapınarı, İnönü Caddesi, Saray Mahallesi, Fuzuli Caddesi gibi birçok yerde yıkım meydana geldi.

6 Şubat depremlerinin yanında 5 ve üzeri birçok depremle sarsınlar Malatya’nın 7 ve üzerinde bir deprem yaşayıp yaşamayacağı konusu kentte yaşayanları tedirgin ediyor.

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, “Malatya'da 7 ve üzeri deprem olur mu?” sorusuna, sosyal medya hesabı üzerinden bilimsel bir cevap verdi. Öğüt,

“Malatya fay zonu üzerinde son 2 bin 500 yıldır deprem olmadığını biliyoruz. Yalnız Malatya fay zonu üzerinde kayma hızına göre deprem tekrarlama periyodu 3 bin yıldır. Yani şu anlık bir risk yoktur”

açıklamasını yaptı.

“6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE RAHATLADI”

Malatyalıların içini rahatlatacak bir açıklama yapan Öğüt,

“Malatya fay zonuna paralel doğrultuda kuzey güney yönlü doğrultu atımlı kırık üzerinde 1121 yılında 7 5'lik bir deprem olduğunu çok iyi biliyoruz. 6 Şubat ikinci 7 6'lık depremde Malatya fay zonuna değil bu zona paralel doğrultuda ki kırık üzerine basınç oluştu yalnız bu kırık büyük deprem üretemez. 6 Şubat depremleri öncesinde Malatya içinden geçen Çöşnük diye adlandırılan aslında Yeşilyurt-Baskil fay zonu'nun bu parçası üzerinde 6,5'lik deprem riski var diye bahsettiğim 1759 yılında kırılıp 6,5'lik deprem üreten bu kırık 6 Şubat depremlerin de rahatladı”

bilgilerini paylaştı.

“7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM YOK”

Malatya’da 7 büyüklüğünde bir depremin yaşanmayacağını kaydeden Öğüt,

“6 Şubat İlk 8,1'lik ardından 7,6'lık iki deprem de kilogram cinsin de yük daha çok Yeşilyurt, Sürgü, Çelikhan, Doğanyol ve Pütürge arasına yüklendi. Yalnız buralar da büyük deprem üretmez çünkü 6 Şubat ikinci deprem sonrası Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) kayıtlarına göre Sürgü'nün 29 kilometre kuzeyinde meydana gelen 6, 0'lık bağımsız depremin odak mekanizması çözümlerine baktığımız zaman Baskil fayının uzun bir parçasının kırılıp rahatladığını görebiliyoruz. Yani Malatya'da 7 büyüklükte deprem yok”

ifadelerini kullandı.

“35 TRİLYON TON YÜK BİNMESİ LAZIM”

Öğüt, sosyal medya hesabından ayrıca,  

“Ovacık fayının büyük deprem üretmesi için Yedisu segmenti üzerinde 7,5'lik bir deprem olması ve fayın 5 metrelik atım yapması gerek çünkü bu atım sonucunda Ovacık fayına 35 trilyon ton yük binmesi lazım. Depremi oluşturan sebep basınçtır. Basınç dediğimiz olay gigaton yükün fayın diğer bloku üzerine uyguladığı yüktür”

bilgisini de paylaştı.

Muhabir: Yusuf Durdu