24 Ekim 2016 Pazartesi günkü köşe yazımda; 22 Temmuz 2016 tarihli köşe yazımın içerisinde yer alan bir alıntıdan bahisle, ‘1990 yılı imar plânında Karakavak Kayalık Mevkiindeki Fuar Alanından 40 dönümlük bir yerin, Malatya Belediyemiz tarafından, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze okul yapılması için tahsis edilmesini önerdiğimden söz etmiştim.’

Bu önerime 2002 yılındaki günlere geri dönüp biraz yakından baktığımızda o yıllarda Malatya Belediyemiz Büyükşehir Belediyesi olmamıştı. Malatya Merkez Belediyemiz; Gündüzbey, Yakınca, Konak, Topsöğüt,Şahnahan, Dilek,Hanımın Çiftliği, Orduzu, Erenli, Yaygın, Beydağı Belde Belediyelerimiz olmak üzere, İki İlçe Belediyemiz,Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyemiz tarafından kuşatılmıştı. Malatya Merkez Belediyemizin atacağı adım kalmamıştı. O günkü koşullarda Karakavak Kayalık Mevkii Fuar Alanındaki 400 dönümün içerisinden, 40 dönümüm Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsisini önerirken, şehrimizin bütünlüğü içerisinden bakmıştım. Önerdiğim bu Fuar alanının yani Karakavak’ın bir adım batısı, Bostanbaşı (Barguzu) Belde Belediyemiz sınırlarına dayanmıştı.

Dünkü yazımda söz ettiğim gibi, Büyükşehir Belediyemizin, Milli Eğitim Müdürlüğü ile arsa tahsisi konusundaki ‘Ortaklaşmayı’ önemli görüyor ellerine sağlık diyerek, teşekkürlerimi iletmiştim. Ancak dün Üniversite ayağının eksik olduğundan söz etmiş, bunun altını çizerek, üniversitemizin bu ‘ortaklığa’ dâhil edileceğinin altını çizerek, Ahmet Çakır Başkanımız tarafından bunun giderileceğini umduğumu belirtmiştim.

Bugün diğer bir ayağının eksik olduğundan söz ederek, bu konun uzmanları tarafından istişareye açılmasını öneriyorum. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar’ın harita üzerinden sunumunu görmedim. Haritayı incelemek imkânım da olmadı. Keşke bu konun uzmanları tarafından tartışmaya açılıp, olgulaştıktan sonra kamuoyumuza sunulsaydı demekten kendimi alamıyorum. Belki alındı da bizlerin haberi olmadı! Henüz uygulamaya geçilmemiş. İstişare edilerek, varsa eksik yanlarının giderilerek, uygulanmaya konulmasının daha doğru olacağı kanaatini taşıyorum. Bunu Büyükşehir Belediye yetkililerinin yeniden gündemlerine alacaklarını düşünüyorum.

Bu konudaki görüş ve önerilerimi sunmak istiyorum;

Malatya Merkezde bulunan okulların taşınması ile ilgili imzalanan protokol üzerinden hareketle, bir kere, Malatya’da var olan okullar bütünlüğü ve Malatya’nın coğrafi konumundan hareketle okul durumlarının bütünlüğü içerisinde görülmediği tarafına dikkatleri çekmek istiyorum.

Ben Malatya’mızdaki ‘OkullarınTaşınmasına,’ okullarımızın bütünlüğü, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerimizin kapsadığı alan içerisinden bakılmasının daha doğru olacağını söylemek istiyorum. Bu düşünceme öncülük eden temel argümanlarımdan biri;

Günümüzde yoksulluk, eğitim üzerinden kalıcılaşıyor. Bu nedenle; en geniş, en genel anlamda, hemşerilerimizin eğitimle önlerinin açılarak, yoksulluktaki kalıcılığının önüne geçilecek adımların atılmasının önceliğimiz olması gerektiğine inanıyorum.

Temel argümanlarımdan ikincisine gelince;

Şehrimizin sosyo ekonomik yapısının ve kültürünün geleceğe dönük sürdürülmesinin temel koşulunun, kentimizdeki ‘Eğitilmiş Yetişmiş İnsan Gücüne’ bağlı olduğunu ve bu ‘eğitimin de’ sürdürülmesinin zorunlu olduğundan bahsetmek istiyorum.

Şimdi okulların taşınmasının kamuoyuna sunumuna bir göz atalım.

1-‘Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesini Havaalanı Yolu üzeri 1. Organize Sanayi yanına taşıyacağız. Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesinin yerine ise Malatya’mıza prestij katacak Müze ve Planetaryum yapacağız deniyor.

Daha ilk bakışta şu soruyu sormak istiyorum. Bu okulların taşınması bir zorunluluktan mı kaynaklanıyor? Yoksa Malatya’mızın ‘Temelde, Okullarımızın Fiziki Sorunlarına’ çözüm üreterek; eğitimimizin içeriğini yükselterek, yetişmiş insan gücünü çoğaltarak, aynı zamanda, yoksulluğun eğitim üzerinden kalıcılığını ortadan kaldırmayı mı amaçlıyor?

Eğer zorunluluktan kaynaklanıyor ve Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesinin yerini değiştirip, 1. Organize Sanayi yanına taşıyıp, onların sanayi içerisinde pratik eğitimlerinin de sağlanarak iyi bir eğitim almaları amaçlanıyorsa, Bu bakış açısı Temelde, okullarımızın fiziki sorunlarına çare olamayacağını peşinen söylemek istiyorum. Malatya’mızda bir tane ‘ Endüstri Meslek Lisesi’ yokki! Diğer 5 Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine ne diyeceğiz? Çarmuzu’daki, ya da Yeşiltepe’deki ‘Endüstri Meslek Lisesinde’ çocukları okuyan anne babalar, bizim çocuklarımıza bu pratik eğitimi neden vermiyorsunuz? Bizim çocuklarımız bu eğitimden yoksun mu kalsın sorusunu sorulduğunda, onlara vereceğimiz bir cevabımızın olması gerektiğine inanıyorum. Bu sorunun yanıtını bulmadan ‘Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesini 1. Organize yanına taşıyıp, yerine de Müze ve Planetaryum yaparsını ama bu zorunluluktan olur. Yoksa eğitimimize kalıcı bir çözüm olamayacağını belirtmek istiyorum.

Şimdi bir de ‘Okulların taşınması’ ile kamuoyuna sunulan Sağlık Lisesi ilgili sunuma bir göz atalım.

‘2-Ticaret Meslek Lisesini de Yimpaş Civarındaki Sağlık Meslek Lisesine taşıyacağız ve mevcut dersliklere ek olarak 16 derslik ek bir bina planlıyoruz. Sağlık Meslek Lisesini de Şeker İlköğretim Okulunun yerine planladığımız 24 derslikli binaya taşıyacağız’ deniyor.

İlk ağızdan hemen şu soruyu sormak istiyorum. Yimpaş civarında bulunan Sağlık Meslek Lisesini Şeker Fabrikasının içindeki İlköğretim Okulunun yerine niçin taşıyorsunuz? Bu da bir zorunluluktan kaynaklanıyorsa, Sağlık Meslek Lisesinin yerini hiç de orasının olmadığını peşinen söylemek istiyorum. Sağlık Meslek Lisesinin yerinin İnönü Tıp Fakültesinin civarında bir yer olacağını söylemek istiyorum. Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine, hem pratik sağlık hizmetlerini alacakları çeşitli dallardaki hastane birimleri olduğu gibi, zaman zaman Tıp Fakültesi Hocalarından ve öğrencilerinden bilgi alış verişi olanakları olacağını düşünüyorum.

Diğer okulların taşınmasını fazladan değinmeden, Şu kadarını söylemek istiyorum ki, Malatya Merkezindeki okulların taşınmasına, fırsat eşitliği ve eğitimin ‘Bütünlüğü İçerisinde Bakılmadığının’ altını çizmek istiyorum.

Bu konudaki önerilerimi yarın ki köşe yazımda dillendireceğimi belirtmek istiyorum.