Çilek A ve C vitamini, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, folik asit, selenyum ayrıca B ve K vitaminlerini de içeren besin değeri yüksek bir meyvedir.
Rengi, tadı ve kendine has güzel kokusu ile sevilen meyvelerden biridir. Ancak dayanıksız, nazik bir meyve olduğu için içerdiği bu vitamin ve minerallerin kaybolma durumu yüksektir. Bu nedenle bekletmeden kısa zamanda tüketmek gerekir. Eğer bekletilecekse de yıkamadan ve saplarını koparmadan buzdolabında genişçe bir kapta muhafaza edilmelidir.
Antioksidan deposu olan çilek kanı temizler, vücuttaki zararlı toksinlerin atılıp organların arınmasını sağlar. Özellikle bahar detoksu yapıp yaza formda başlamak istiyorsanız çilek ile hazırlık yapabilirsiniz.
Çilekte bulunan “salisilik asit” romatizma ilaçlarının ana maddesidir. Gutlu, romatizmalı hastalar icin çok yararlıdır.
İdrar söktürücü olduğu için vücuttaki zararlı toksinlerin atılımına yardımcı olur.
Aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Kırmızı renkli meyveler grubunda yer alan meyvelerden biri olduğundan karotenoid taşır ve hücre zarının okside olmasını azaltır, kansere karşı koruyucudur.
Çilek bedeni ölü hücrelerden ve yağlardan temizler. İçerdigi C vitamini, alfa hidroksi asitler, salisilik asit, fl avonoidler sayesinde özellikle cilt icin mükemmel bir besindir. Cildimizde temiz, sağlıklı parlak bir görünüm sağlar. Folik asit içermesi sayesinde sivilce, akne oluşumunu önler. Ayrıca folik asitin beyin fonksiyonlarını düzenleyip depresyondan koruma özelliği vardır.
Lifl i bir besin olması sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır.
Diş etlerini ve kemikleri güçlendirir. Çileğin glisemik indeks değeri düşüktür ve kalori değeri düşüktür yaklaşık olarak 1 adet çilek 5 kalori içerir.
1 porsiyon meyve hakkınız yerine 10-12 tane çilek yiyebilirsiniz.