Avrupa'da doğal gaz fiyatlandırmasında referans kabul edilen Hollanda merkezli TTF'de ekim vadeli kontratlarda doğal gazın megavatsaat fiyatı pazartesi günü 73,25 avrodan kapandı. Fiyatlar bugün saat 13.59 itibarıyla yüzde 5,6 gerileyerek 69,15 avroya düştü.
Fiyatlardaki düşüşte, ABD'nin İran'a yönelik deniz ablukasını kaldırması ve diplomasiye dönmesi halinde İran'ın Hürmüz Boğazı'nı yeniden açabileceğine ilişkin haberler etkili oldu.
Japonya'nın Kyodo Haber Ajansına göre İran, ABD'nin deniz ablukasını kaldırması ve diplomasiye dönmesi halinde Hürmüz Boğazı'nı 7 gün içerisinde yeniden açmaya hazır olduğunu Washington'a iletti.
İranlı bir hükümet yetkilisinin, teklifin arabulucular aracılığıyla ABD'ye ulaştırıldığını ve iki ülke arasında kalıcı ateşkes sağlanması için müzakerelerin yeniden başlatılmasının önerildiğini söylediği aktarıldı.
Doğal gaz fiyatlarındaki gerilemede Asya'daki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) talebinin zayıf seyretmesi de etkili oldu. Özellikle Çin ve Japonya'daki talep düşüşünün küresel doğal gaz piyasasında fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğu belirtildi.
Avrupa'daki doğal gaz depolarının doluluk oranları ise geçen yılın gerisinde bulunuyor. Avrupa Gaz Altyapısı verilerine göre Avrupa Birliği ülkelerindeki depoların doluluk oranı yüzde 69,94 seviyesinde. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 81,85 olarak kaydedilmişti.
Malatya’da kış öncesi doğal gaz maliyetleri merak ediliyor
Doğal gaz fiyatlarındaki gelişmeler, kış aylarında ısınma giderlerinin önemli bir bölümünü doğal gaza ayıran Malatyalılar açısından da yakından takip ediliyor. Avrupa'daki fiyat hareketlerinin Türkiye'deki konut faturalarına doğrudan aynı oranda yansıması ise garanti değil. Türkiye'deki doğal gaz fiyatları; ithalat maliyetleri, döviz kuru, enerji politikaları ve uygulanan tarifeler gibi farklı unsurlara bağlı olarak şekilleniyor.
Öte yandan Norveç'in doğal gaz ihracatı, planlı bakım çalışmaları nedeniyle kısıtlı seyrediyor. Avrupa'nın en büyük doğal gaz üreticisi konumundaki Norveç'in ihracat kapasitesinin eylül sonuna kadar yaklaşık yüzde 20 azalması bekleniyor.
Analistler, Avrupa'da önümüzdeki iki hafta beklenen sıcak hava nedeniyle ısınma amaçlı doğal gaz talebinin azalabileceğini ve bunun fiyatlardaki düşüşü destekleyebileceğini değerlendiriyor.



