Gıda alımı ve harcamadaki dengesizlik sonucu yaşamınız olumsuz etkileniyorsa siz şişmanlıyorsunuz demektir. Yanlış beslenme ve hareketsizlik fazla kilolara sebebiyet verdiği gibi kişileri psikolojik olarak etkiliyor. Ayrıca istemezsek te birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor oluyoruz.

Fazla kilolarla birlikte, metabolik sendrom, stres, uyku problemleri ve benzeri durumların etkisi altında olmanız büyük ihtimaller arasında. Kilo almanıza yol açan bu faktörlere karşı harekete geçin ve artık sağlığınızı ertelemeyin. Hipertansiyon, tip 2 diyabet, insülin direnci/hiperinsülinemi, karaciğer yağlanması, solunum güçlüğü, kas/iskelet sistemi problemleri , kansere yatkınlık, psikolojik sorunlar gibi hastalıkları da sıralamak mümkün.
Eğer siz de gittikçe kilo alıyorsanız, şişmanlığı engellemek ve bu durumun olumsuz etkilerini minimum seviyeye indirmek için yaşantınızı bir an önce gözden geçirmek, en azından bir diyet uygulamalısınız. Eğer bir diyet uyguluyorsanız, diyetinizde proteinlere mutlaka yer vermelisiniz. Yeteri kadar et/tavuk/balık tüketimi önemlidir. Ancak proteinli gıdalar yağlardan da zengin oldukları için aşırı tüketimi kilo kaybını zorlaştırır ve kan kolesterol, ürik asit seviyesinin artmasına yol açar.
Metabolik sendrom, stres, uyku problemleri ve benzeri durumların etkisi altında olmanız büyük ihtimaller, özellikle hareketsizlik, yanlış beslenme alışkanlıkları, genetik yatkınlık, hastalık faktörü, kilo kontrolünü zorlaştıran ilaçların doğurduğu sonuçlardır.
Kilo almanıza yol açan bu faktörlere karşı harekete geçin ve artık sağlığınızı ertelemeyin. Bunun için yapmanız gerekenler basit birkaç adımdan ibaret.
Unutmayın! Yeterli ve dengeli beslenmek, sağlıklı zayıflamanın en önemli kuralıdır. Çünkü gereksinmenizin altında beslenmek, gücünüzü ve dolayısıyla kas kütlenizi kaybettirecektir. Önemli olan ise kas kaybı yaşamadan , halsiz ve yorgun düşmeden sağlıklı bir beslenme programı dahilinde, fazlalık olan yağ değerleriniz varsa eğer, onlardan kurtularak zayıflamaktır. Bu nedenle duyduğunuz her diyeti yapmayın, mutlaka uzmanından yardım alın.
Gereğinden fazla aşırı beslenme kilo almanıza yol açarken, kendinizi aç bırakmak da işe yaramayacaktır. Gıda tüketimi konusunda dengeli beslenme modelini göz önünde bulundurmalısınız. Bedeninizin gereksinmesini karşılayamayacak kısıtlamalar yapmamalısınız.
Mutlaka bir doktor kontrolüyle şişmanlığınızın altında yatan faktörler araştırılmalı ve uygun diyet, hareketli bir yaşam tarzı ile şişmanlıktan kurtulabilirsiniz.
Öncelikle bol su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Kilogram başına ortalama 30 ml su tüketimi uygundur. Suyunuza limon sıkabilir; nane yaprağı veya çubuk tarçın atabilirsiniz. Su sindirim sisteminin de çalışmasına yardımcıdır.
Salata tüketimi arttırmalısınız. Yüksek lif içeriği bakımından bağırsaklarınızın düzgün çalışmasını sağlar ve sizi tok tutar. Dengeli beslenmek için yeterli miktarda ekmek tüketimine özen göstermelisiniz. Tam buğday/ çavdar ekmeğine tokluk sağlaması, lif içermesi, vitamin ve minerallerden zengin olması bakımından diyetinizde mutlaka yer vermelisiniz. Diyette ekmeği tamamen çıkartmamalısınız.
Et ürünlerinin pişirme yöntemi de dikkat etmelisiniz. Izgarada ve haşlanmış olarak tercih edilmelidir. Tatlı ihtiyacınızı bitter çikolata veya sütlü tatlılarla giderebilirsiniz.
Gereğinden fazla aşırı beslenme ile aldığınız kiloları kendinizi aç bırakarak önleyemezsiniz. Gıda tüketimi konusunda dengeli beslenme modelini göz önünde bulundurmalısınız. Bedeninizin gereksinmesini karşılayamayacak kısıtlamalar yapmamalısınız.