Sismoloji ve Yer Fiziği konularında uzman olan Jeofizik Yüksek Mühendisi Yiğit İnce, Malatya-Ovacık Fay Zonu ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden bilgilendirmede bulundu.
Malatya-Ovacık Fay Zonu’nun (MOFZ) yaklaşık 240 kilometre uzunlukta olduğunu kaydeden İnce, “Anadolu Bloku içerisindeki doğuda DAFZ’ye yaklaşık paralel KD-GB doğrultulu sol yanal faydır. Malatya-Ovacık fay zonunun 5-3 My önce aktif olduğu ve Arabistan’la Anadolu levhaları arasında bir sınır oluşturduğu bildirilirken, Malatya ve Ovacık faylarının iki ayrı segment olarak bağımsız hareket ettiğini bildirmişlerdir” dedi.
İnce, “Malatya Fayı Ovacık’ın güneydoğu yönünde ve Ovacık Fay Zonu’nun devamındaki segmenti temsil etmektedir.
Pliyosen’de genç bir fay olduğu belirtilmektedir. MOFZ üzerinde son depremin yaklaşık İÖ 965-549 yılları arasında olduğunu ve deprem tekrarlanma aralığının 2275±605 yıl olduğunu bildirmişlerdir. Malatya Fayı üzerinde yakın gelecekte deprem olma ihtimalinin çok yüksek olduğu ve fay hattının 130 kilometre olan uzunluğu dikkate alındığında, 7,5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu bildirmişlerdir. Bu fay zonunun kuzeydoğu kesimini oluşturan Ovacık Fayı üzerinde beklenen depremin büyüklüğü ise uzunluğu 110 kilometre olan fay hattı dikkate alındığında, 7,4 olarak tahmin edilmiştir.
Yapılan yaş analizlerine göre, sol yönlü yatay kayma oranları 1.0-1.4 mm/yıl olarak belirlenmiş ve Malatya fayı üzerinde ortalama 96±11 m’lik bir yükselmenin olduğu belirlenmiştir. Bu veriler ışığında yılda 1 mm’lik bir yer değiştirmenin; 10 yılda 1 cm, 100 yılda 10 cm ve 1000 yılda 1 metrelik bir yerdeğiştirmeye neden olabileceği düşünülebilir. Bölgedeki kabuğun deprem üretme potansiyeli KAF ve DAF’a göre oldukça düşüktür. KAF’ın yıllık yer değiştirmesi 20 mm ve DAF’ın 10 mm olduğu düşünüldüğünde, her iki fay zonuna kıyasla Malatya-Ovacık fayının uzun bir dönemdir deprem üretmemesi normal karşılanmalıdır. Ancak son depremin bölgede ne zaman olduğu konusu bu noktada önemlidir” bilgisini verdi.