Malatya’da sulama sezonu öncesi önemli bir değerlendirme toplantısı düzenlendi. AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak’ın başkanlığında, Devlet Su İşleri (DSİ) Malatya Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda; barajlardaki doluluk oranları, rehabilitasyon projeleri, sulama ücretleri, yeni ihaleler, hibeler ve destekler detaylı bir şekilde ele alındı.
Milletvekili Ölmeztoprak, toplantıda yaptığı açıklamada 6 Şubat depremlerinin Malatya’daki sulama altyapısına ciddi zararlar verdiğini belirterek, sadece sulama suyu alanındaki hasarın maliyetinin 6 milyar 539 milyon TL olduğunu kaydetti. Bu süreçte 2023 yılı sulama sezonunun yüzde 50 hibe desteğiyle geçirildiğini hatırlatan Ölmeztoprak, 2,5 milyar TL bedelli Malatya içme suyu ihalesinin yapıldığını ve bu yatırımın etkilerinin bu sezondan itibaren hissedileceğini söyledi.
Yoncalı Barajı 2027, Kurşunlu Göleti 2026’da hizmette
Malatya’nın geleceğine dönük en büyük sulama projelerinden biri olan Yoncalı Barajı projesinin 7 milyar TL’yi aşkın bir bütçeyle tamamlandığını açıklayan Ölmeztoprak, 2027 yılı sulama sezonunda hizmete alınmasının planlandığını belirtti. Bu projeyle birlikte 23 mahallede, 17 bini aşkın hektar arazinin suya kavuşacağını müjdeledi.
Kurşunlu Göleti'nin de 2026 sezonunda sulamaya açılacağını açıklayan Milletvekili Ölmeztoprak, sulama ücretlerinde indirime gidilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Sultansuyu Barajı’nda örnek bir çalışma
Depremden etkilenen Sultansuyu Barajı ile ilgili de önemli bilgiler veren Ölmeztoprak, barajda su tutulması, su oranının yükseltilmesi ve rehabilitasyon çalışmalarının eş zamanlı olarak sürdürüldüğünü vurguladı. İnşaat süreci devam ederken, sulama sezonunda barajdan faydalanılmaya devam edileceğini kaydederek, bu uygulamanın dünyada benzeri olmayan bir örnek olduğunu ifade etti.
Doluluk oranları dikkatle takip ediliyor
Toplantıda, özellikle Çat Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 7 ila 10 seviyelerinde olduğuna dikkat çekildi. Milletvekili Ölmeztoprak, sulama sezonu öncesi tüm sorunların en aza indirilmesi için kurumlar arası koordinasyonun önemine değinerek, istişare toplantılarının süreceğini belirtti.
Toplantıya, DSİ yetkilileri, sulama birlik başkanları, muhtarlar ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.