Malatya Havalimanı’nda uzun süredir devam eden yeni terminal binası yatırımında artık sona yaklaşıldı. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, havalimanında devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek yatırımın son durumu hakkında bilgi aldı. Yeni terminal binası ve mütemmim tesislerde fiziki gerçekleşmenin yüzde 93 seviyesine ulaştığı açıklandı.
Yeni terminalde kapasite 2,5 milyona çıkacak
Malatya Havalimanı Müdürü Serdar Akyüz’ü ziyaret eden Ölmeztoprak, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte yeni terminal binası ve havalimanındaki diğer yatırım alanlarını inceledi.
Çalışmaların geldiği noktayı değerlendiren Ölmeztoprak, yatırımın tamamlanmasıyla Malatya Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesinin 2,5 milyona çıkarılacağını söyledi.
Yeni terminal binasının toplam kullanım alanının ise 26 bin 765 metrekareye ulaşacağı belirtildi. Böylece artan yolcu hareketliliğine daha modern ve geniş bir altyapıyla cevap verilmesi hedefleniyor.
18 check-in bankosu ve 12 pasaport kontrol noktası
Yeni terminal projesinde yolcuların kullanımına yönelik birçok bölüm de genişletiliyor. Terminal binasında 18 check-in bankosu, geliş ve gidiş yolcu salonları ile genişletilmiş VIP ve CIP alanları bulunacak.
Ayrıca terminalde toplam 12 pasaport kontrol bankosu yer alacak. Proje yalnızca terminal binasıyla sınırlı kalmayacak. Havalimanının apron, otopark ve teknik altyapısında da kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Apron alanının 102 bin 927 metrekareye çıkarılması planlanırken, uçak park kapasitesi de 13’e yükseltilecek. Havalimanındaki otopark kapasitesi ise 498 araca ulaşacak.

Havalimanında birçok alan yenileniyor
Yeni terminal yatırımının yanı sıra ısı güç merkezi, bağlantı yolları, arıtma tesisi, apron bariyeri ve giriş nizamiye binası gibi bölümlerin de proje kapsamında hayata geçirildiği bildirildi.
Milletvekili Ölmeztoprak, Malatya Havalimanı’nın 1941 yılından bu yana kente hizmet verdiğine dikkat çekerek, yapılan yatırımın havalimanının köklü geçmişine yakışır yeni bir altyapı oluşturacağını ifade etti.
Malatya’nın yolcu sayısı 849 bin 957’ye ulaştı
Malatya Havalimanı’ndaki yolcu hareketliliğine ilişkin rakamları da paylaşan Ölmeztoprak, 2003 yılında 89 bin 645 olan yolcu sayısının 2025 yılında 849 bin 957’ye yükseldiğini belirtti.
İstanbul, Sabiha Gökçen, Ankara ve İzmir uçuşlarının yanı sıra Almanya’ya gerçekleştirilen tarifeli seferlerle Malatya’nın hava ulaşımındaki bağlantılarının da güçlendiği kaydedildi.
Ölmeztoprak, yeni terminal yatırımının artan yolcu hareketliliğinin karşılanması açısından önemli olduğunu belirterek, çalışmaların tamamlanmasıyla Malatya’nın hava ulaşımında daha güçlü bir altyapıya kavuşacağını söyledi.
Malatya’ya 7,9 milyar liralık havacılık yatırımı
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki havacılık yatırımlarına ilişkin de bilgi veren Ölmeztoprak, 2026 yılı fiyatlarıyla bölge illerine bugüne kadar toplam 46,3 milyar liralık havacılık yatırımı yapıldığını, bunun 7,9 milyar liralık bölümünün Malatya’ya kazandırıldığını ifade etti.
Malatya’nın bölgede havacılık yatırımlarından en yüksek payı alan il konumuna yükseldiğini belirten Ölmeztoprak, yeni terminal binasının da kentin ulaşım altyapısına önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.
Yeni terminal için geri sayım başladı
Fiziki gerçekleşmenin yüzde 93’e ulaşmasıyla birlikte Malatya Havalimanı’ndaki yatırımda artık son aşamaya girildi. Yeni terminalin hizmete girmesiyle hem yolcu kapasitesinin artırılması hem de yolculara daha modern hizmet alanlarının sunulması hedefleniyor.
Malatya’nın ulaşım altyapısında önemli bir yatırım olarak öne çıkan projenin tamamlanmasıyla birlikte havalimanının artan yolcu trafiğine daha güçlü şekilde cevap vermesi bekleniyor.
Malatya’daki son gelişmeler ve Malatya haberlerine ulaşmak için haber sitemizi takip etmeye devam edin.


