Kemal Deniz, şiirlerini Kırmızı Karanlık (2011), Dipsiz Umman (2011), Kalabalık Yalnızlık (2011), Işık Kokusu (2013), Sarıkız (2020) adıyla kitaplaştırdı.
Nurettin Gür (Ozanoğlu) Diriliş (2017) adıyla toplu şiirlerini yayımlamıştır.
Necati Dikmen, Ben de Malatyalıyım Gardaş adıyla bir araya topladığı şiirlerinin bir kısmını çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlamıştır.
Hasan Basri Tuncer, Kayısılar Çiçek Açtı (2016);
Mustafa Erkenekli, Damla Kuyusu (2011);
Vahit Kıratlı, Saklı Gözyaşlarım (2005) ;
Mustafa Şahin, İçimden Geldiği Gibi (2009), Değinmeler (2012), 60 Yaşım Merhaba (2014);
Ali Tura, Şahkulu (2004);
İsmail Şentekin, İklim Şiirleri (2003) adlı eserlere imza atmışlardır.
Mustafa Yuka, Dünya Toplumsal Süreç ve Türkiye Demokrasisi (2002) adlı incelemesiyle ve çeşitli gazetelerde çıkan köşe yazılarıyla tanıdığımız Yuka’nın Kanla Çiçekler Açmaz ki (1993), Baba İshak Böyle Buyurdu (2007) ve Gazel Vaktidir Eylül (2007) adlı şiir kitapları yayımlanmıştır.
Mustafa Işık, Kömür Karası Gözler (2010).
Abdullah Tunç, yerel basında yayımladığı şiirlerini henüz kitaplaştırmamıştır.
Nilüfer Zontul Aktaş, seçtiği şiirlerini Naz (2014) adıyla yayımlamıştır.
Fatma Başıbüyük, Reyhan Küçük ve İsmail Cindoruk, şiirlerini topluca basıma hazırlamaktadır.
10. Düzyazı Türünde Eser Veren Malatyalı Yazarlar
Edebiyat dünyasında masal, öykü, roman, tiyatro, senaryo gibi daha çok kurmaca düzyazı türlerinde eser vermiş başlıca Malatyalı yazarlarımız:
Tahir Abacı, Adil Akkoyunlu, Evrim Alataş, Hasan Basri Aydın, Şevket Başıbüyük, Bekir Büyükarkın, M.Ali Cengiz, M. Selami Çekmegil, Ata Erdoğan, Fethi Gemuhluoğlu, Eflatun Cem Güney, Necati Güngör, Lütfi Kaleli, Burhan Karaduman, H. Hüseyin Karatay, İsmail Kaygusuz, Nihat Kınıkoğlu, Murat Kınık, Kemal Kırlangıç, A.Ziya Kozanoğlu, İbrahim Minnetoğlu, Ali Efter Ökdemir, Bayram Özbek, Raziye Sağlam, Suat Sezer, Ahmet Şentürk, Hasan Basri Tuncel, Ahmet Turgut, Turhan Toy, Hüseyin Uğur, Ali Rıza Uğurlu, Cahit Uçuk, Hüseyin Üzmez, Ali Yalçın, Sadık Yalsızuçanlar, Halil Yazgan, Murat Zengin …
Malatya kökenli romancıların en eskisi Abdullah Ziya Kozanoğlu (1906-1966)’dur. Kozanoğlu, “Amacım, Türk insanının kendine güvenmesini, atalarıyla övünmesini, kendisini başarılı görmesini sağlamaktır.” cümlesiyle yapmak istediğini özetlemiştir. 20 yaşından itibaren yazarlığa başlayan bu çok yönlü şahsiyetin ilk romanlarından biri Seyit Battal Gazi (1929)’dur. Sonraki yıllarda onlarca baskısı yapılan bu eserin ardından. tarihi roman türünde kaleme aldığı 10’dan fazla romanı bulunmaktadır: Gültekin, Atlı Han, Kızıl Tuğ, Malkoçoğlu, Savcı Bey, Sarı Benizli Adam, Türk Korsanları, Patronalılar, Hilal ve Haç, Kolsuz Kahraman, Sencivanoğlu…
MALATYA’DA EDEBİYAT / EDEBİYATTA MALATYA -15
Ramazan Çiftlikçi
Yorumlar
Trend Haberler

Harita Paylaşıldı: Malatyalılar 3 İlçeye Dikkat!

Malatya’da küçükbaş fiyatları belli oldu!

Malatya TOKİ Projesi'nde flaş gelişme! Teslimat tarihi öne çekildi

Malatya'da beton sektöründe yasa dışı kartel! 7 dev firma için ceza

Yeni imar planı askıda! İnönü Caddesi 30 metreye çıkıyor!

Malatya'da feci kaza: Minibüs devrildi