Eski valilerden M. Ulvi Saran, ilimizdeki bilim adamları ve araştırmacıların katkısı ile Beş konaklardan birini, Kent Araştırmaları Arşivine tahsis etmiş, Malatya Kitaplığı ve Malatya Ansiklopedisi’nin yayını için elinden gelen çabayı göstermiştir. Malatya Kitaplığı adı altında 100 ciltlik bir dizi yayın yapılacağını müjdelemiştir. Tümü ilimizin edebiyat kültür ve sanatıyla ilgili 50 cilde yakın kitap basıma hazırlanmış ve kısa zamanda bu eserler yayımlanarak Malatya Valiliği’nin bir kültürel hizmeti olarak kamuoyuyla paylaşılmıştır.
İlimizde kültür, sanat ve edebiyat alanında Malatya Valiliği’nin yanı sıra Malatya Büyükşehir Belediyesi de birçok faaliyet gerçekleştirmiştir. Birçoğunda gönüllü olarak görev aldığımız bu çalışmalar 2000’den sonra daha da hızlanmıştır. Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen kültürel yarışmalar yurdumuzda da ilgi görmüştür. Bu yarışmalardan ilki 1997’de gerçekleştirilen Malatya konulu şiir yarışmasıdır. 2000’de Malatya konulu hikaye yarışması; 2001’de Turgut Özal konulu makale yarışması, 2002’de Malatya konulu senaryo yarışması, mizah hikayesi yarışması, 2010’da Türk Siyaset Tarihinde Turgut Özal konulu makale ve Malatya Fıkraları derleme yarışması düzenlenmiştir. 2011’de Malatya Tarihi konulu eser yazma yarışması açılmıştır. Bu yarışmalara eserleriyle yurdumuzun hatta dünyanın çeşitli bölgelerinden yarışmacılar katılmıştır. Bu ürünlerden bir kısmı daha sonra kitap biçiminde yayımlanmıştır. (19)Yarışmaya katılan Malatya Fıkraları ise basılma aşamasına gelmiş, fakat bugüne kadar yayımlanamamıştır.
Malatya Belediyesi Kültür ve Sanat Müdürlüğü tarafından günümüze kadar 200’den fazla panel ve konferans gerçekleştirilmiş ayrıca, 40’a yakın kitap yayınlanmıştır. Fuar etkinlikleri çerçevesinde “Kernek Şiir Şöleni” geleneksel hale getirilmiştir. Üçüncü toplantı,12.06.2010’da 12 şairin şiir sunumlarıyla Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda icra edilmiştir. Arapgirli Halk Şairi Fehmi Gür’le ilgili anma programı, “Edebiyatçı Babalar ve Oğulları” bizim de katıldığımız etkinlikler arasındadır. Yerel Gündem 21’in ve Kent Konseyi’nin kültürel çalışmaları son dönemde artmıştır.
Ayrıca ilimizde mevcut sivil toplum kuruluşları, sosyal etkinliklerin yanı sıra kültürel etkinlikler düzenlemeyi son yıllarda daha da artırmıştır.
7. Malatya’da Bulunmuş Kültür ve Sanat Elçileri
XX. yüzyıldan günümüze kadar yurdumuzda tanınmış edebiyatçılardan bir çoğu bazı vesilelerle ilimizi ziyaret etmiştir. Aslen Malatyalı olmasa da birçoğu çeşitli görevlerle ilimizde bulunmuş şair ve yazar olarak edebiyat, kültür ve sanatla ilgilenen bu isimlerden başlıcaları:
Faik Esad (Andelip), Nihal Atsız, Orhan Şaik Gökyay, Melahat Sezener, Vasfi Mahir Kocatürk, Arif Nihad Asya, Azeri Şair Elmas Yıldırım, Necip Fazıl Kısakürek, Kemal Tahir, Coşkun Ertepınar, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Sezai Karakoç, Yavuz Bülent Bakiler, M.Orhan Okay, M.Ziya Ünsel, Beşir Ayvazoğlu, Muhtar Erdener, Cemil Cahit Güzelbey, Behiye Köksel, N. Yıldırım Gençosmanoğlu, Mehmet Uytun Göktürk, Mehmet Yardımcı, Nüzhet Erman, M. Önal Mengüşoğlu, Tahir Kutsi Makal, Fikret Otyam, M. Akif İnan, Nurullah Genç, Muzaffer Hacıhasanoğlu, Demirtaş Ceyhun, Osman Şahin, Osman Konuk, Hasan Aktaş, Marcella, Rahime Kışlal, İskender Pala, Oktay Sinanoğlu, Mustafa Armağan, Sadettin Buluç, Halil Çivi, Hilmi Yavuz, Bahattin Kabahasanoğlu, Haydar Ergülen, Ahmet Telli… Yukarıda adlarını sıraladığımız bu bilim adamı ve sanatçıların ilimizde kültür, sanat ve edebiyatın gelişmesinde önemli bir payı olmuştur.
19.Malatya Şiirleri Antolojisi, Malatya Belediyesi Yay., Ank. 1997, Malatya Hikayeleri, Malatya Belediyesi Yay., Malatya 2000;Türk Siyaset Tarihinde Turgut Özal, Malatya Belediyesi Yay., Malatya 2011.Editörlüğünü yaptığımız bu üç kitabın sonuncusunda Özal ile ilgili bir yazımız da bulunmaktadır.