Dünkü suyumuzun yol hikâyesi (6) No.lu köşe yazımda bahsettiğim gibi, birkaç sene daha geç kalsaydık 2000’li yıllarda yazdığım yazılarımda belirttiğim gibi, aşağıdaki haritada görüldüğü gibi; başta çevremizdeki Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe Belediyelerimiz olmak üzere; Hasırcılar, hatunsuyu, Dilek, Şahnahan, Topsöğüt, Yakınca, Bostanbaşı, Gündüzbey, Konak, Beydağı, Yaygın, Erenli, Orduzu, Hanımınçiftliği Belde belediyelerinin teknik şartnameye uygun olmayan plansız konutları, yolları, su şebeke ve depoları, yolcu taşımalarındaki binek arabaları, depreme dayanıksız konutları ile Malatya Şehir Merkezinin üzerine çökerek adeta kımıldayamaz hale getirilmiş olacaktı. Olacaktı ne kelime, bunun sıkıntısın her alanda her yerde halen yaşamıyor-muyuz?
1990’lı yılların başından beri düşünülen, planlaması ile gündeme sokulan, Kuzey ve Güney Kuşak yollarının ve daha birçok şehir içi yollarını bugüne kadar niye iyileştiremedik? Neden gerçekleştiremedik? Çevresini kuşatan belediyeler nedeniyle olduğunun altın bir kez daha çizmekte bir sakınca görmüyorum. Bir örnekle bunu açmak istiyorum. Kuzey Kuşak yolunun yapılması için Hanımın çiftliği Belediyesi sınırına girildiğinde görüldü ki, yıllardır plânı çizilen bu Kuzey Kuşak Çevre Yolu üzerine konut yapılma ruhsatları verilmiş ve bu güzergâha konutlar yapılmış. Sonradan Büyükşehir Belediyemiz epeyi bir kamulaştırma bedeli ödeyerek, nerdeyse 30 yıl sonra bu yol ancak bu günlerde açılabilecek. Bunların sıkıntısını trafikte, yenilenemeyen yollarda, ishale hatları, boruları ve içme suyu depoları ile içme suyumuzda, kullanma suyumuzun yetersizliği nedeniyle kanalizasyon şebekesi eksikliğimizde görülmektedir. Halen yapı stokumuzun 70’inin birinci derece deprem riski altında bulunmasına rağmen, depreme dayanıksız konutlarda yaşadığımızı da ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim.
İşte tüm bu nedenlerin yarattığı koşulların değişmesinin çözüm yollarının farklı yollardan kaynaklandığını açıklayabiliriz. Belki de birçoğumuz bu konuda farklı da düşünebiliriz. Ancak ben yinede, Adalet ve Kalkınma Partisinin Malatya’mıza yaptığı en büyük yatırımın Malatya’mıza ‘’Büyükşehir Belediyesinin’ kazandırılmasında olduğunu düşünüyorum. Birkaç sene daha geç kalsaydık 2000’li yıllarda yazdığım bir yazımda belirttiğim gibi, başta çevremizdeki Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe Belediyelerimiz olmak üzere; Hasırcılar, hatunsuyu, Dilek, Şahnahan, Topsöğüt, Yakınca, Bostanbaşı, Gündüzbey, Konak, Beydağı, Yaygın, Erenli, Orduzu, Hanımınçiftliği, Hatunsuyu, Hasırcılar Belde belediyelerinin teknik şartnameye uygun olmayan plansız konutları, yolları, su şebekesi ve depoları, yolcu taşımalarındaki binek arabaları ile Malatya Şehir Merkezinin üzerine çökerek adeta kımıldayamaz hale getirmiş olacaklardı. Olacaklardı ne kelime, bunun sıkıntısını her alanda her yerde halen yaşamıyor muyuz?
Değerli hemşerilerim; yukarıdaki haritada Malatya’mız Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra Malatya merkez mahallelerindeki içme suyu verildiği alanları görüyoruz. Birde 6. No.lu yazımın içerisinde yer alan Malatya Merkez ilçe belediyesini kuşatan iki ilçe belediyesi ile 13 belde belediyesinin içme suyunun dağıtıldığı alanları görüyoruz.
Eğer bir kent; herhangi bir konuda ‘dönüşümünü’ yaşayacak, yeni bir yapıya, yeni bir hedefe varacak ve gerçekleştirecekse, ancak o konunun uzun vadeli bir ‘kent plânlaması’ ile oluşacağını her kes bilir. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizin bütün Malatya’mızı kapsayacak 100 binlik, 50 binlik ve 25 binlik ‘Çevre Düzeni Plânlarını’ ve bunlara ilişkin nazım ve uygulama plânlarının son aşamaya geldiğini de biliyorum. Ve bunu sabırsızlıkla bekliyorum. 30 yıldır çevre düzeni planlarını yazılarıma ve televizyonlarda dilime pelesenk ettim durdum. Bu nedenle bende Büyükşehrimiz yetkililerinden bunun müjdesini sabırsızlıkla bekliyorum. Eğer şehrimizin halen birçok eksiğinden, gediğinden söz ediyorsak, şehrimizde hemşerilerimiz arasında sinerjimizi bir türlü yakalayamayışımızın bir nedeninin de bundan kaynaklandığını söylemek istiyorum. İşte Maski’miz Malatya’mızın böyle bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu, bunun adının da 2071 Master Plân Çalışmaları olduğunu söylüyor. Bu yazı dizim içinde ‘suyumuzun yol hikâyesinden ben nasıl söz ediyorsam, Maksimizin de böyle yıllara içine alan ve adım adım uygulanacak olan bir ‘Master Su Yol Serüveni Plânı’ olduğunu biliyorum.
Suyumuza ilişkin yapılan Mastır Plânının onaylanması halinde, suyumuz ve kayıp kaçaklarla ilgili olan iyileştirmeleri geniş kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı ile öğreneceğiz diye düşünüyorum.
Kamuoyumuza bu süreçte Malatya’mız adına, suyumuz adına biraz sabırlı olalım diyorum. Suyumuzla ilgili yapacağımız her olumsuz haber, her bilgiye dayanmayan açıklamaların bu eşi enderi bulunmayan suyumuzun, şişe suyuna biraz daha hapsedilmesine neden olacağını, bir kez dahi aklımızdan çıkarmayalım diyorum. Ne kadar sabırlı olalım diyorsanız, bu sabır aşağıda belirtilen su kayıplarının azaltılması ile ilgili yönetmeliğin 9’uncu maddenin içinde olduğunu görüyorum. Su kayıplarının azaltılması ile ilgili yönetmeliğe bir bakalım ne diyor?
‘’ MADDE 9 – (1) İdareler su kayıp oranlarını, bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren, büyükşehir ve il belediyelerinde 5 yıl içerisinde en fazla 30, takip eden 4 yıl içerisinde ise en fazla 25 düzeyine; diğer belediyelerde 9 yıl içerisinde en fazla 30, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla 25 düzeyine indirmekle yükümlüdürler. Bu kapsamda, bu Yönetmelik uyarınca çıkarılacak Teknik Usuller Tebliğinde verilen yöntemler çerçevesinde gerekli faaliyetler yürütülür.’’
Malatya’mızın, kaptajdaki klorlama binasının yapımından, Toki su deposuna ve şehir merkezimizdeki su şebeke yapım çalışmalarında bulunmuş Asım Demirkök olarak, buradan Maski üst düzey yöneticilerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Suyumuzla ilgili yaptığınız Mastır Plânınızın onayından sonra, kamuoyumuza duyurulmak üzere, basınımızla yapacağınız bir bilgilendirme toplantısı ile paylaşmanızı bekliyorum. Bu açıklamalarınızla birlikte biz medya mensupları olarak gerekli notlarımızı alalım. 2071 Yol Serüveninizi 2018 Ekim ayına kadar, 20 ay süreyle sessizce sizi izleyelim. 20 ayın sonunda, 2018 yılının Ekim ayında yapacağınız biz basın mensupları ile Gündüzbey Kaptajımızdan başlayarak, şehir merkezimize uzanan su ishale hatları, su şebekelerimizi ve su depolarımıza kadar yapılan iyileştirmeleri basın mensubu arkadaşlarımızla paylaşmaya hazırımsınız? Ben bu şebekedeki iyileştirmeleri görmemiz için bu sürenin uygun olacağını düşünüyorum. Sizlerin uygun göreceği bir tarih varsa onu da kamuoyumuzla paylaşmanızı bekliyorum.
Suyumuzun yol hikâyesini yazmaya devam edecğim.