Radyo Kampüs’te Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümü sebebiyle “Depremin Soğuk Yüzü: Risk Almayın, Önlem Alın” başlıklı özel yayın gerçekleştirildi.
Radyo Kampüs’e çevrim içi olarak katılım sağlayan Prof. Dr. Mehmet Önal, 1988 yılında Malatya’ya geldiğini ve 30 yıl boyunca çeşitli bölgelerde çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti. Malatya'nın farklı alanlarındaki bilimsel verilerini Japonya, Amerika, Rusya ve İngiltere gibi birçok ülkede yayımlayan Önal, Malatya’nın dağlarından yeraltı suyuna, tektoniğine ve depremlerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yaptığını belirtti.
İnühaber’den Betül Kenesarı ve Burcu Ülkü’nün haberine göre, Prof. Dr. Önal,
“Malatya, Türkiye'nin en fazla fay hattına sahip yerleşim alanlarından biridir. Malatya'nın kuş uçuşu 28 kilometre güneyinden Doğu Anadolu Fayı geçiyor. Hemen batısında Akçadağ, Doğanşehir, Hekimhan, Arguvan gibi bölgelerden geçip kuzeye doğru uzanan Malatya Fayı var. Ayrıca, benim adlandırıp yayınladığım Çöşnük Fayı da bulunuyor. Malatya'nın içinde irili ufaklı pek çok fay hattı mevcut"
dedi.
1513 yılında Kahramanmaraş merkezli 7,4 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Önal, “510 yıl sonra bu büyük deprem gerçekleşti. Malatya'ya bağlı Çardak (Ekinözü) Fayı, 6 Şubat’ta saat 13.24’te meydana gelen depremi üreten faydır.” şeklinde konuştu.
Önal, bazı yer bilimcilerin Malatya Fayı’nın aktif ve büyük depremler üretebileceğini savunduğunu belirtti, ancak kendisinin ve birkaç meslektaşının bu fayın ölü bir fay olduğuna inandığını söyledi. “Malatya Fayı'nın sadece Doğanşehir civarındaki uç kısmı hareketli ve bu bölgedeki fay hattının 45 derece batıya dönmesi bölgedeki sık depremleri açıklıyor.” dedi.