20 Mayıs 2026 tarihinde yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalar Yönetmeliği'ndeki bazı ifadeler, kamuoyunda "hücre ve doku kültüründen elde edilen yapay et" tartışmalarının fitilini ateşledi. Tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan ilimizde de üretici ve tüketicileri endişelendiren, kafa karışıklığına neden olan "yapay et sofralarımıza mı gelecek?" söylentileri üzerine devletin zirvesi duruma el koydu.
İddialara Kesin Dille Yalanlama: "Üretimi ve Tüketimi Söz Konusu Değildir"
Düzenlemede yer alan teknik terimlerin yanlış yorumlanmasıyla ortaya çıkan bilgi kirliliğini önlemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı acil bir basın duyurusu paylaştı. Doğal üretimi, hayvancılığı ve tüketici sağlığını korumanın kırmızı çizgi olduğunu belirten Bakanlık; Türkiye sınırları içerisinde yapay et üretimine asla kapı aralanmadığının altını çizdi.
Yoruma yer bırakmamak ve resmi ifadelerin bütünlüğünü korumak adına, Bakanlığın kamuoyu ile paylaştığı o açıklamanın tamamı şu şekilde:
"Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalar Yönetmeliği ve buna ilişkin uygulama tebliği, 20 Mayıs 2026 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bazı basın yayın organlarında, yönetmelikte yer alan 'hücre veya doku kültürlerinden elde edilen gıdalar' ifadesi üzerinden 'yapay ete izin mi veriliyor' şeklinde kamuoyunda yanlış algı oluşturabilecek haber ve yorumlar yapılmaktadır.
Yönetmelikteki 'Yeni gıda' tanımı, 31 Aralık 2025'ten önce Türkiye'de yaygın tüketilmeyen ve yönetmelik ekinde listelenen ürünleri kapsamaktadır. Yeni gıdaların piyasaya çıkabilmesi için Bakanlığa başvuru yapılması, bilimsel risk değerlendirmesinden geçmesi ve yönetmelik ek listesine alınması şartı bulunmaktadır.
Düzenlemede yer alan 'Bitkiler, mikroorganizmalar gibi organizmalardan elde edilen...' ifadesi, başvuru aşamasında hayvansal dokulardan elde edilebilecek hücre ve doku kültürlerinin başvurusuna izin vermemektedir. Bu sebeple, 'Yapay Et' veya bunu çağrıştıracak ürünlere ilişkin başvuru yapılamaz.
Bakanlığımız, hücre ve doku kültürü ile üretilen ve 'yapay et' olarak adlandırılan ürünlere karşı duruşunu kararlılıkla sürdürmektedir.
Doğal üretimi, hayvancılığımız, tüketici sağlığını ve kültürel hassasiyetlerimizi korumak temel önceliğimizdir.
Bu yeni yönetmelik, iddia edilenin aksine, 'YAPAY ET YASAĞINI' çok daha güçlü bir yasal dayanağa ve bariyere kavuşturmuştur.
Türkiye sınırları içinde yapay et üretimi ve tüketimi söz konusu değildir ve olmayacaktır.
Kamuoyuna duyurulur."




