1 Mayıs barış, demokrasi ve güvenli bir gelecek için, mücadele günüdür. Dayanışmanın, iyiliğin, birliğin ve güzelliğin birleştiği gündür…

Bu anlamlı günde umut ediyoruz ki, haksızlıkların, eşitsizliklerin ve ezilmenin olmadığı, emeğin sömürülmediği, aydınlık, eşit ve güzel bir dünyayı göreceğimiz günlerin geleceğidir.

1 Mayıs 1886’da Amerika işçi sendikaları Konfederasyonu önderliğinde, işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.

Zamanla 8 saatlik, iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Fakat bu gösteriler, 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm hareketi ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Hay market, Olayı’na yol açtı.

Bu nedenle, uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz 1889’da toplanan ikici enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmasına karar verildi. Ve 1 Mayıs Türkiye’de de ilk kez 1923’te resmi olarak kutlanmıştır. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Ayrıca 2008 Nisan’ında, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmiştir. Buna göre, 1 Mayıs kapsamında resmi tatil uygulanılarak, resmi tatil ile kamu kurumları, bankalar ve bazı kuruluşlar bir gün süreyle çalışılmayacak.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yani İşçi Bayramı, Ülkemizde her yıl çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor. Ancak bu yılki 1 Mayıs kutlamaları ise salgın nedeniyle geçen yıl olduğu gibi, bu yılda ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinden, evlerde ve balkonlarda kutlama yapılacak.

Peki, nedir işçi hakkı;

Şöyle ki; Esnek değil güvenceli çalışma koşullarıdır, ayrımcılığa karşı eşit, işe eşit ücrettir, kıdem tazminatı korunmasıdır, daha iyi bir emekli aylığıdır, insan onuruna yarışır bir ücrettir, sosyal haklardır, daha fazla izin hakkına sahip olmak, ailemize daha fazla vakit ayırmaktır, sağlıklı ve güvenli bir yaşamdır. Enflasyon karşısında işçi ücreti erimemelidir, gelir dağılımı adaleti içindir ve keyfi işten çıkarılmamasıdır…

Kısacası; İnsanlığın ve ülkemizin geleceği için; Eşitlik, Özgürlük, Kardeşlik, Barış ve Demokrasi için, Emeğin Türkiye’si ve Emeğin Dünyası için. 1 Mayıs’ta umutlar yan yana olsun!

Öncelikle, bütün işçi, emekçi ve birlik içinde, hakkını arayan tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Gününü kutluyorum. Nice haklı yarınlar diliyorum…

Emek çalışanın, hak emeğinin karşılığını almak için, mücadele edenindir. Emeğimizin karşılığını almak ve mücadelemize, sonuna kadar devam etmek dileğiyle, 1 Mayıs’ta doğacak olan parlak ilkbahar güneşi, evine ekmek götürmek için alın terleriyle çalışan, İşçi ve Emekçi kardeşlerimizin üzerine doğsun… Sağlıklı, Huzurlu, Mutlu günler dileğiyle…