Koz, bu kitapta Karacaoğlan’la ilgili daha önceleri yayımlanmış veya ilk defa basılan 30 makaleyi bir araya toplamıştır. Böylece Karacaoğlan hakkında daha önce kimlerin ne düşündüğü daha kolay anlaşılıyor. 576 sayfalık kitap, Karacaoğlan’a Bakışlar ve Ülkeler Anlatılar başlıklı iki ana bölümden ve sevgili kardeşim Şaban Özdemir’in hazırladığı zengin bir kaynakçadan oluşuyor. Kaynakçamız her ne kadar Seçme Karacaoğlan Katnakçası adını taşıyor sa da 500’ü aşkın kaynak sıralaması bakımından bir halk şairi, ozan için büyük bir rakam. 35-40 sayfalık kaynakçamız üç bölümden oluşuyor: 1.Kitaplar, 2.Tezler, 3.Bildiriler, Makaleler, Ansiklopedi Maddeleri. Sefercioğlu, Sakaoğlu temel alınarak bunlarda bulunmayan kaynaklar da eklenmek suretiyle tama yakın bir kaynakça oluşmuştur. 5-10 yılda bir bu tür kaynakçalar yenilenmelidir. Mükemmele zamanla ulaşır.
Kıymetli dostum Koz, İstanbul’da Karamanlı alfabesiyle yazılmış Karacaoğlan şiirleri üzerindeki çalışmalarına devam etmektedir. Hazırlıklarını bildiğimiz ve benim de şairle ilgili yazılarımın yer alacağı Erzurumlu Emrah Kitabı’nın yayımlanmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Ahmet Şükrü Esen’in 30 yıllık derlemelerinden Anadolu AĢıkları-I Karacaoğlan (Türkiye İş Bankası Yay. 2016) kitabını çıkaran İsmail Görkem ağabeyim, 2017 Karacaoğlan araştırma ödülünü kazanan bir başka dostumdur. Kitap ise son yıllarda yayımlanmış en güzel Karacaoğlan kitabıdır. Dizinin diğer kitaplarını sabırsızlıkla bekliyoruz.
Hilmi Dulkadir, Mersin ve çevresindeki Karacaoğlan AraĢtırmaları’nın önemli bir ismidir. Ġçel Kültürü ve Güney’de Kültür dergisinde yayımlanmış yazılarından ve diğer çalışmalarından sonra, dergide yayımlanmış Karacaoğlan ile ilgili yazıları bir kaç ciltte toplamıştır. İlk cildi Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı (2017). İkinci cildin de bir an önce basılmasını bekliyoruz.
Mersin’de düzenlenen etkinliklerde jüri üyesi olarak bulunduğum sırada son Karacaoğlan araştırma ödülünü Ali Ozan Emre’nin hazırladığı Döne Döne Karacaoğlan (2015) adlı kitabına verdik. (2018) Farklı ve zengin bir Karacaoğlan çalışması olduğunu söylemekle yetiniyorum.
Karacaoğlan’ın yaptığı en büyük hizmet dilimize katkısıdır. Bugün konuştuğumuz ve yazdığımız arı duru, yaşayan Türkçemizi Yunus’a Karacaoğlan’a, Pir Sultan’a benzeri şahsiyetlere borçluyuz. Karacaoğlan, geleneği 15-16. Yüzyıllardan günümüze taşımıştır. Yukarıda adlarını andığım Karacaoğlan sevdalıları ise, kültürümüzü derleyip korumuş, aktarmış ve günümüzde yaşatmaktadır.
Günümüzde yaşayan bir şiir geleneğinin kurulmasında Karacaoğlan’ın emeği ve çabası inkar edilemez. Aydınlar, II. Meşrutiyetle başlayan ve Cumhuriyetle devam eden Milli edebiyatı oluştururken Yunus gibi, Karacaoğlan’ı da hazır bir model olarak karşılarında buldular. Rıza Tevfik ile başlayan bu etkileşim, Faruk Nafiz Çamlıbel, Behçet Kemal Çağlar ve Melih Cevdet Anday’dan, Şemsi Belli’ye, Abdurahim Karakoç’a, Karacaoğlan’ın bacanağı olarak nitelenen Cahit Külebi’ye, Mehmet Yardımcı’ya, Günümüz Karacaoğlan’ı M. Zeki Akdağ’a kadar sürdü.
Muharrem Zeki Korgunal’ın 1953’te yayımlanan kitabında Karacaoğlan: Büyük Türk ġairi olarak geniş kitlelere tanıtılmıştır. Karacaoğlan, şiirlerden başka hikayelere, anlatılara ve romanlara konu olmuştur. Bu alanda Yaşar Kemal’i en başta hatırlamamız gerekir. Üç Anadolu Efsanesi’nden birini Karacaoğlan’a ayıran Yaşar Kemal’in gençlik yılları, Karacaoğlan’ın izinde geçmişti. Eser tefrika edildikten ve kitap olarak yayımlandıktan sonra sinemeya da aktarıldı, çizgi filmlere de dönüştürüldü, kukla tiyatrosuna da. Karacaoğlan’ı sahneye aktaran birkaç oyun yazılmıştır. Bunlardan ilki, Orhan Asena’ya aittir. Dinçer Sümer’in 1983’ te sahneye koyduğu Karacaoğlan (1962); diğeri, Sabahattin Engin’e aittir ve Her ġeyden Üstün (1999) adını taşımaktadır. Bir oyun da Türkmenistan’da sahneye konmuş (2006) Karacaoğlan’ın 400. Doğum Yılı Kutlamaları çerçevesinde sahnelenmiş, ayrıca Aşkabat’taki heykelinin yanında Balkanabat şehrine de çok yüksek bir Karacaoğlan anıtı dikilmiştir. Karacaoğlan üzerine yazılmış oyunları Nail Tan ağabeyim değerlendirmiştir. (Derlemeler Makaleler, C. 3, Ankara 2007) Yazı, Koz’un Karacaoğlan Kitabı’na da alınmıştır. (Kitabevi Yay., İstanbul 2014, s.131-41)
BiZiM KARACAOĞLANIMIZ-4
Ramazan Çiftlikçi
Yorumlar
Trend Haberler

Malatya'da Dev İstihdam Fırsatı: Tam 1000 Personel Alınacak!

Malatya’ya festival geliyor, sanatçı yağacak!

Malatya'da bu haber mangalcıları üzecek

Malatya’da son tarih 30 Haziran!

Malatya için netleşti: Son tarih temmuz!

YMS'nin eski başkanı Gevrek: "Takımı Süper Lig'e çıkarırım"