Bir bilim adamının tıp konusunda yeni ve çok önemli buluşları olmuştu. Bir gazete muhabiri röportaj yaparken kendisine, normal bir insandan nasıl olup da daha farklı ve yeni şeyler keşfeden bir insan olduğunu sormuş. Bilim adamı şöyle cevap vermiş.
İki yaşındayken annemle yaşadığım bir sebebiyle, o da şöyle oldu:
Buzdolabından süt şişesini çıkartmaya çalışırken, şişe elimden kayıp yere düştü ve ortalık süt gölüne döndü. Annem mutfağa geldiğinde bana bağırmak, söylenmek yahut cezalandırmak yerine tatlı bir sesle dedi ki;
Oğlum, ne kadar güzel bir hata yaptın! Daha önce bu kadar büyük bir süt gölü görmemiştim. Evet, olan olmuş. Şimdi birlikte burayı temizlemeden önce biraz yerdeki sütle oynamak ister misin?
Bende eğilip, yere dökülen sütle biraz oynadım. Biraz sonra annem yine aynı şekilde konuştu.
Oğlum bunu sen yaptığına göre, senin temizlemen ve her şeyi eski haline getirmen gerektiğini biliyorsun. Bunu nasıl yapmak istersin? Bir sünger mi kullanalım, bir havlu yahut bez mi? Hangisini istersin? Ben süngeri seçtim. Birlikte yere dökülen sütü temizledik. Daha sonra annem şöyle bir teklif yaptı.
Biliyor musun oğlum? Bura da yaşadığımız olay, senin minik elinle bir süt şişesini taşıyamadığın kötü bir deneyimdi. Şimdi bahçeye çıkalım ve şişeyi suyla doldurup, senin dolu bir şişeyi düşürmeden taşımanı sağlayalım.
Ben şişeyi iki elimle boğazında tutarsam, düşürmeden taşıyabileceğimi öğrendim… Bu meşhur bilim adamı, o anda, bir hata yaptığı zaman bundan korkmaması gerektiğini öğrenmiş. Yapılan yeni bir şeyler öğrenmek için çok güzel fırsatlar olduğunu anlamış.
İnsanlar, hata yaparak öğrenir ve gelişir. Hata yapmaktan korkmak çoğu zaman daha büyük hatalara sebep olur. Tarını daha iyi getirmenin yolu geçmişte neyi hatalı yaptığını bilmekten geçer.
Başarısızlığın, başarının diğer gerekli yarısı olduğunu göremezsek, başarısızlıktan kaçınmaya çalışır ve böyle yaparak başarıdan da kaçınmış oluruz.
Hataların bir faydası da ne zaman yol değiştireceğimizi göstermesidir. Bunun nedeni başarılı olduğumuz sürece aynı yolda devam ederiz. Hataya düştüğümüzde farklı bir bakış açısı kazanır, diğer yolu deneriz.
Başarılı insanlar için hata yapmanın tek faydası hatalarından ders çıkarabiliyor olmalarıdır.
Ayrıca bir işte başarısız olmak, o işe hiç girişmemiş, o işi denememiş olmanın daha sonra yaratabileceği pişmanlık duygusunu tatmaktan çok daha iyidir.
Unutmayalım ki; hayat akıyor, pişman olunacak bir şey yapmak, hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Yapılacak hatalardan dersler çıkarıp kendimizi geliştirmemiz, hiç risk almayıp hata yapmamamızdan daha iyidir.
Kısaca, zihnimizi mükemmel bir, dengeyle kullanmayı öğrenerek, her şeyi tam olarak kabul etmek. Başarısızlığın başarıya götürdüğünü bilerek başarıyı ve başarısızlığı kabul etmek önemlidir. “Beşer şaşar” sözünü hatırlatın! Ve önemli olan hata yapmak değil aynı hatayı tekrar etmemektir.
Sevgi, Güven, Sağlık ve Huzurla yaşayın…