Korona virüs mücadele kapsamında geliştirilen hayat eve sığar mobil uygulaması hayatın her alanında kullanılıyor. Salgının ardından mobil uygulama ile korana virüs kontrol ve takibini vatandaşların hizmetine sunan sağlık bakanlığı, kontrollü sosyal hayat için “HES kodu” uygulamasını başlattı.
Peki, HES kodu nedir? Hes kodu nerelerde kullanılır? Sorulara cevap ise çoğunuzun da bildiği gibi; HES (hayat eve sığar) kodu, kontrollü sosyal hayat kapsamında ulaşım veya ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, kovit-19 hastalığı açısından her hangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli bir şekilde paylaşmanıza yarayan koddur.
“HES kodu” nerelerde kullanılır? Evet, şehirlerarası seyahatlerde, iş yerlerinde ve bireysel iletişim gerektiren tüm kamusal mekânlarda kullanılmaya başlanan HES kodu, kısa sürede hayatın tüm alanlarına yayıldı.
En önemlisi de toplu taşımada HES kodu zorunluluğu başladı. Günlerce o merkezlerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Duyarlı ve bilinçli insanlarımız, bizler için hayati önem taşıyan, uygulamaya saygı gösterip bu önemli kodu aldılar, gerektirdiği yerlerde zorluk çıkarmadılar.
Birde tüm bunlara duyarsız kalıp, inanmayan insanlarla zaman zaman karşılaşıyoruz. Özellikle toplu taşımalarda şoförlere görevi başında zorluk çıkaran insanlara ne demeli bilemiyorum!
Oysaki kovit-19 salgını ile mücadelede 1 yıl geride kalırken, uzmanlar her fırsatta mutasyonlu virüsün salgının seyrini olumsuz etkileyeceğini uyarısında bulunuyorlar.
Buna rağmen HES kodu uyarısı yapan şoför, saldırıya uğruyor. Otobüslerde HES kodu kavgaları ve yine şoförleri darp etmeler gibi hoş olmayan hareketler ve davranışların önüne geçilmiyor. Bu neyin nesi anlam veremiyorum doğrusu.
Çok mu zor, bu denli teknoloji çağındayız ve hala bu kadar önem arz bu uygulama nasıl olur da bazı insanlarımız tarafından önemsenmiyor, anlamak çok güç! Hatta o kadar kolay uygulamalar var ki, bunlardan bir tanesi de HES kodu uygulaması, playstore ve appstore üzerinden cep telefonlarına ücretsiz indiriliyor.
Ayrıca HES kodları tamamen kişiye özel üretilmiş tek kodlardan oluşuyor. TC kimlik numarası gibi değişmeyen bir numara yerine kimse tarafından bilinmeyen, her paylaşıma özel farklı kodlar oluşturulması kodu güvenli kılıyor.
Şöyle ki; vatandaşlar, HES kodu sayesinde kimlik numarası gibi kişisel bir veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmıyor.
Kısacası, İç İşleri Bakanlığı tarafından 81 bir ilin valiliğine gönderilen son genelge ile HES kodu şehir içi toplu ulaşım ve kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu hale getirildi.
Unutmayalım ki; Türkiye’ de de bu virüse karşı alınan önlemler ve bilgilendirmeler vakanın tespiti ile en yüksek seviyeye ulaştı.
Bu kod sadece toplu taşıma araçları, toplu kullanım alanları gibi yerlerde geçirilecek süre boyunca bulaşma riskini azaltmak amacına hizmet etmektedir. Bu konu ile ilgili daha duyarlı olmamız ümidiyle…