Türkiye, kadınların bilim ve teknoloji alanındaki üretkenliğiyle uluslararası alanda dikkat çeken bir başarıya imza attı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uluslararası patent başvurularında kadın buluşçu oranında dünya birincisi olduklarını açıkladı. Kadın araştırmacılara ve girişimcilere yönelik destekleri paylaşan Kacır, son 23 yılda milyarlarca liralık kaynağın bilimsel çalışmaların ve yenilikçi projelerin geliştirilmesi için kullanıldığını belirtti.

Malatya’da Bu Eczaneler 24 Saat Açık! İşte Nöbetçi Eczane Listesi
Malatya’da Bu Eczaneler 24 Saat Açık! İşte Nöbetçi Eczane Listesi
İçeriği Görüntüle

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından kadın girişimcilerin yenilikçi fikirlerini geliştirmeleri ve yatırım fırsatlarına erişmeleri amacıyla yürütülen İnovasyonda Kadın Programı kapsamında İstanbul'da KADEM İnovasyonda Kadın Bilgi Merkezi açıldı. İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen merkez, kadın girişimcilerin projelerini geliştirmelerine ve iş fikirlerini teknoloji girişimlerine dönüştürmelerine katkı sunmayı hedefliyor.

233 Bin Kadın Araştırmacıya 32 Milyar Lira Destek

Açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, TÜBİTAK'ın bilim insanlarına yönelik destek programları kapsamında son 23 yılda 233 bin kadın araştırmacıya toplam 32 milyar lira destek sağlandığını bildirdi. KOSGEB girişimcilik destekleri kapsamında da aynı dönemde 85 binden fazla kadın girişimciye 23,5 milyar lira katkı sunulduğunu ifade etti.

Kadın girişimciliğinin gelişmesi için farklı alanlarda çalışmalar yürütüldüğünü belirten Kacır, 2010'dan bu yana 947 bin kadına uygulamalı girişimcilik eğitimi verildiğini, kalkınma ajansları aracılığıyla kadın girişimciliğine yönelik 568 projeye 2,5 milyar lira kaynak aktarıldığını kaydetti.

8 Turcorn’dan 5’i Kadın Girişimcilerin İmzasını Taşıyor

Türkiye'nin teknoloji girişimciliğinde ulaştığı seviyeye de değinen Kacır, milyar dolar değerlemeyi aşan 8 teknoloji girişiminin 5'inin kadın girişimciler tarafından kurulduğunu söyledi.

Türkiye genelindeki 115 teknoparkta 13 binden fazla firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Kacır, bu firmalarda 36 bin kadının çalıştığını, araştırma-geliştirme ve tasarım merkezlerinde ise 28 bin kadın çalışanın görev yaptığını aktardı.

Kacır, kadınların bilim, teknoloji, araştırma-geliştirme ve üretim alanlarında daha güçlü yer almasının ülkenin kalkınması açısından önemli olduğunu vurguladı. Yenilikçi fikirlerin yatırım olanakları ve teknoloji altyapısıyla buluşturulmasının girişimcilik ekosistemini güçlendireceğini ifade etti.

20 Kadın Girişimcinin Projesi Desteklenecek

KADEM İnovasyonda Kadın Programı kapsamında yapay zekâdan biyoteknolojiye, tarımdan oyun teknolojilerine kadar farklı alanlarda çözümler geliştiren 20 kadın girişimcinin projelerini girişimcilik ekosisteminin önemli paydaşlarıyla buluşturmaya hak kazandığı bildirildi.

Yeni açılan bilgi merkezinin eğitim, mentörlük, iş geliştirme ve yatırımcılarla buluşma gibi alanlarda hizmet sunması planlanıyor. Merkezin, kadın girişimcilerin projelerini geliştirmelerine, iş fikirlerini ekonomik değere dönüştürmelerine ve ulusal ve uluslararası girişimcilik ağlarında daha güçlü yer edinmelerine katkı sağlaması amaçlanıyor.

Bakan Kacır, kadınların bilim ve teknoloji alanındaki yeteneklerinin desteklenmesinin Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik gelişimi açısından önem taşıdığını belirterek merkezin kadın girişimciler için yeni fırsatlar oluşturmasını temenni etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı