Geçtiğimiz yıl kuraklığın etkisiyle Türkiye genelinde önemli ölçüde gerileyen arpa üretiminde bu yıl güçlü bir toparlanma bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığının analizlerine göre 2025 yılında 6 milyon tona kadar gerileyen arpa üretiminin, uygun iklim koşullarının etkisiyle 2026 yılında yaklaşık 9 milyon tona yükselmesi öngörülüyor. Malatya’da da hububat üretimi yapan çiftçiler açısından sezonun seyri ve yağış miktarı yakından takip ediliyor.
Türkiye’de geçen yıl kuraklık nedeniyle arpa üretiminde ciddi düşüş yaşandı. Bir önceki yıla göre yüzde 25,9 azalan üretim 6 milyon ton seviyesine geriledi. Arpa ekim alanlarında ve dekara düşen verimde de düşüş görüldü.
2025-2026 üretim sezonunda ise özellikle arpanın yoğun olarak yetiştirildiği bölgelerde yağışların normal seviyelerin üzerinde gerçekleşmesi ve aşırı sıcaklıkların görülmemesi üretim beklentilerini değiştirdi. Sahadan alınan gözlemlerde arpa bitkisinin sağlıklı gelişim gösterdiği belirtilirken, Türkiye genelinde üretimin yaklaşık 9 milyon tona ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Malatya’da Çiftçiler İçin Önemli Bir Ürün
Malatya’da tarımsal üretimde kayısı öne çıksa da kentte farklı bölgelerde hububat üretimi de gerçekleştiriliyor. Arpa, özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticiler açısından önemli bir yem kaynağı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.
Türkiye’de arpa tüketiminin yüzde 85,9’unun yemlik amaçlı olması, üretimdeki artışın hayvancılık sektörüne de doğrudan yansımasını bekleniyor. Arpa üretimindeki yükseliş, yem maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayarak Malatya’daki hayvancılık işletmeleri açısından da önem taşıyor.
Arpa üretimindeki artış beklentisinin yanı sıra üreticilerin gelir beklentisini etkileyen önemli gelişmelerden biri de alım fiyatları oldu. Toprak Mahsulleri Ofisinin 2026 yılı için açıkladığı arpa alım fiyatı ton başına 12 bin 750 lira olarak belirlendi.
Geçen yıl ton başına 11 bin lira olan alım fiyatı, bu yıl yaklaşık yüzde 15,9 oranında artırıldı. Fiyat artışının yanı sıra üretimde beklenen yükselişin, çiftçilerin sezon sonundaki gelir beklentilerini desteklemesi bekleniyor.
Üreticiye Farklı Başlıklarda Destek Veriliyor
Arpa, Türkiye’de üretim planlaması kapsamında desteklenen ürünler arasında bulunuyor. Üreticilere temel destek, planlı üretim ve üretimi geliştirme başlıkları altında çeşitli destekler sağlanıyor.
Ayrıca yer altı su seviyelerinin yetersiz olduğu ve su kısıtı bulunan havzalarda üretim yapan çiftçilere ilave su kısıtı desteği uygulanıyor. Malatya’da hububat üretimi yapan çiftçiler açısından da yağış durumu, girdi maliyetleri, alım fiyatları ve destekler yeni sezonun en önemli başlıkları arasında yer alıyor.
Türkiye genelinde beklenen yüzde 50’lik üretim artışının, arpa arzını güçlendirerek yem maliyetleri üzerinde de olumlu etki oluşturması bekleniyor. Malatya’da ise çiftçilerin yeni sezon üretim koşullarını yakından takip ettiği belirtiliyor.





