Malatya’da 6 Şubat depremlerinin ardından kentin altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar sürerken, içme suyu konusunda da önemli bir proje gündeme geldi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Fırat Havzası’ndan şehre yeni bir su kaynağı kazandırılacağını açıkladı.
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Malatya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “ASKON Günleri” programında konuşan Başkan Er, özellikle deprem riski karşısında kentin içme suyu güvenliğinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Fırat Havzası’ndan Malatya’ya Saniyede 2 Bin Litre Su
Başkan Sami Er, Malatya’nın alternatif içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla Fırat Havzası’ndan su getirileceğini açıkladı.
Proje kapsamında saniyede 2 bin litre suyun Malatya’ya ulaştırılması planlanıyor.
Er, proje için finansman sağlandığını belirterek yatırımın yaklaşık 3,5 milyar liralık hibe desteğiyle gerçekleştirileceğini ifade etti.
Su İnderesi’nde Arıtılacak
Fırat Havzası’ndan getirilecek suyun doğrudan şebekeye verilmesi yerine İnderesi’nde kurulacak arıtma tesisinde işleneceği belirtildi.
Arıtma sürecinin ardından suyun Malatya’nın içme suyu şebekesine aktarılması planlanıyor.
Başkan Er, projenin özellikle kentin alternatif içme suyu kaynaklarına sahip olması ve su güvenliğinin artırılması açısından önem taşıdığını vurguladı.
“Malatya’nın Geleceğini Şekillendiriyoruz”
Malatya’da deprem sonrası yürütülen çalışmaların yalnızca konut yapımından ibaret olmadığını belirten Başkan Er, altyapının da yeniden ele alındığını söyledi.
Kent genelinde içme suyu ve kanalizasyon altyapısının yenilenmesi için 35 milyar liralık yatırım yapıldığını açıklayan Er, yeni su projesinin de Malatya’nın gelecekteki ihtiyaçları açısından önemli olduğunu ifade etti.
Fırat Havzası’ndan getirilecek yeni su kaynağıyla birlikte Malatya’nın içme suyu altyapısında alternatif bir kaynak oluşturulması hedefleniyor.





